Hlavní obsah

Nacistická kniha radí dětem, jak poznat žida. Obchody ji stahují

Foto: Megaknihy.cz

Obchodníci stahují výtisky nacistické knihy pro děti.

Reklama

Mezi dětskou literaturou se objevila nacistická publikace. Podle popisku ležérní formou menším čtenářům radí, jak podle zápachu odlišit židy.

Článek

Hned několik internetových knihkupectví nabízí dětskou knihu Jedovatá houba. V popisku se přitom chlubí, že jde o klasické antisemitské dílo pro „mladé i staré“.

„Ležérní formou dětem například radí, jak poznat žida: podle odporného, nasládlého zápachu, nebo dle pohledu, který je číhavý a bodavý. Už na očích mu člověk okamžitě pozná, že je to špatný a prolhaný člověk,“ přibližuje popisek ke knize, co očekávat.

Knihu vytisklo nakladatelství Guidemedia etc, které v minulosti vydalo také projevy Adolfa Hitlera, jimiž se zabývaly soudy.

„Jedovatá houba je jednoznačně nejzajímavějším titulem svého žánru. Antisemitštější dílo z kategorie pro děti bychom jen těžce hledali,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy Pavel Kamas, jednatel vydavatelství. Podle něj jde jednoznačně o historickou knihu a nikoliv dětskou.

O titul Jedovatá houba se už zajímá i policie. „O případu víme a v obecné rovině potvrzujeme, že se jím zabýváme,“ uvedli policisté na svém profilu na sociálních sítích a mluvčí policie Ondřej Moravčík redakci potvrdil, že další informace v současnosti zveřejňovat nebudou.

„Zatím nikoli,“ odpověděl stroze Pavel Kamas na dotaz, jestli ho kontaktovala policie ohledně tohoto titulu.

Obchody knihu stahují

Kniha se objevila v nabídce hned několika knihkupectví. Největší kritiku sklidil internetový obchod Megaknihy.cz, kde byla Jedovatá houba zařazena v sekci dětská literatura a stránky navrhovaly nákup doplnit o knihy jako „Velké překvapení pro malého tučňáka“.

„Je to kniha, která byla schválená k tisku,“ řekla pracovnice internetového knihkupectví a dodala, že v současnosti už knihu nelze objednat.

„Nechceme provokovat. Zrušili jsme možnost jejího objednání,“ vysvětlila pracovnice.

Martin Srněnský z dalšího internetového obchodu Nejlevnější knihy pak vysvětlil, že se tento titul do nabídky dostal automaticky. „Ta kniha je v distribuci. Máme 12 milionů titulů,“ řekl Srněnský s tím, že titul prověří a případně stáhne.

Jedovatou houbu nabízí podle internetových stránek i knihkupec Radek Král, který provozuje e-shop Knihkupectvi-Brno.cz.

„Prodaly se jednotky kusů,“ řekl Král s tím, že zájem o knihu mají hlavně odborníci z nedalekých vysokých škol a institucí.

„Je to fakt jedovatá houba. Ta kniha je úplně hrůzná,“ dodává Král s tím, že je to důležité svědectví o tom, jak se v minulosti přemýšlelo.

Oficiální nacistická kniha pro děti

Expertka na extremismus Petra Mlejnková popisuje, že jde nejspíš o přetisk oficiální příručky, kterou vydávali nacisté.

„Záleží, jestli je k tomu připojené vysvětlení nebo ustanovení, které knize dává historický rámec,“ podotýká Petra Mlejnková k tomu, jestli je zákonné takový titul distribuovat.

„Je to na posouzení právníků a soudů,“ dodává Mlejnková.

Podle dalšího experta na extremismus Michala Mazla je kniha za hranou. „Je to zajímavá publikace pro historiky, sociální vědce. Může to zajímat učitele, který si chce udělat přehled o tom, jak se v minulosti přemýšlelo. Ale pokud je kniha distribuovaná tímto způsobem, tak je to špatně,“ konstatuje.

Reklama

Doporučované