Hlavní obsah

Nad Anglií vzplálo vzácné „ohňádo”. Plamenný vír sálal 15 metrů vysoko

Podívejte se na vzácné ohňádo.Video: Jan Marek

 

Reklama

Hasiči v hrabství Derbyshire natočili videozáznam výjimečně se vyskytujícího ohnivého tornáda.

Článek

Ohnivé tornádo se objevilo, když hasiči zasahovali u průmyslového požáru poblíž města Swadlincote. Plamenný vír byl podle nich vysoký až 15 metrů.

„Vzniká to, když se studený výškový vítr smísí s přízemním horkým vzduchem. Je to v podstatě stejné jako u obyčejného tornáda,” vysvětlují hasiči požární a záchranné služby v Leicestershire na svém facebookovém profilu.

Oheň se rozhořel v úterý kolem půl druhé ráno v továrně na plastové palety Ravensbourn.

Požárníci zasahovali v ulici Occupation Lane vesnice Albert Village, kde se plameny rozšířily i na několik dalších budov a způsobily rozsáhlé škody. Kouř měl být podle svědků viditelný až z centra města Nottingham vzdáleného od továrny asi 40 kilometrů.

„Na místě zasahovaly hasičské jednotky z Derbyshire, Leicestershire a Staffordshire. Oheň dostávaly pod kontrolu od časných ranních hodin, asistovala i místní policie spolu s agenturou pro životní prostředí,” dodává ředitel záchranných jednotek z Derbyshire Steve Wells.

Požár se hasičům podařilo uhasit kolem třetí hodiny odpolední. Příčinou bylo vznícení plastových palet ve skladě továrny. Incident se obešel bez zraněných.

Místní orgány stále oslovovaly obyvatele okolních vesnic a měst, aby vycházeli co nejméně ze svých domovů, měli zavřená okna a vyhnuli se tak nadýchání nadměrného množství škodlivých zplodin, které unikly při hoření plastových materiálů do ovzduší.

Reklama

Doporučované