Hlavní obsah

Nad Atlantikem se vznáší tři hurikány. Sally už zasáhla jih USA

Foto: Profimedia.cz

Na Floridě už hurikán způsobil záplavy.

Reklama

Bouře Sally zesílila na hurikán druhého stupně a bičuje jih USA. Nad Atlantikem se formuje i hurikán Teddy, který se nachází stovky kilometrů na východ od souostroví Malé Antily, a hurikán Paulette, jenž v pondělí zasáhl Bermudy.

Článek

Oblasti na jihu Spojených států už začaly pociťovat dopady bouře Sally, která se na americké pětistupňové škále síly hurikánů posunula na druhý stupeň a postupně se dostává nad pobřeží Floridy a Alabamy. Po dalším zesílení ji podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) provázel vítr s maximální rychlostí kolem 160 kilometrů v hodině. Mohla by přinést rekordní srážkové úhrny a ničivé záplavy.

Střed hurikánu zasáhl pobřeží u obce Gulf Shores v Alabamě. Bouře v posledních dnech postupovala velmi pomalu, což by v konečném důsledku mohlo zhoršit pobřežní záplavy. Ty by mohly zasáhnout pás území od západu Floridy po Mississippi.

Severní část bouřkového systému začala pobřežní komunity bičovat už několik hodin před hlášením o kontaktu s pevninou. Silný vítr ničil stromy či dopravní značky, hlášen je i prudký déšť a vzedmutí hladiny moře. Jen na Floridě a v Alabamě už přišlo podle CNN o dodávky elektřiny více než 459 000 zákazníků.

Meteorologové podle deníku The New York Times předpovídají, že plíživý hurikán by nyní mohl „zaparkovat“ nad pobřežím, což by koncentrovalo extrémní množství srážek do menší oblasti. Na některých místech by údajně mohlo spadnout až 70 centimetrů vody. „Tohle je životu nebezpečná situace. Ihned se přesuňte do výše položených míst!!“ varovala na Twitteru pobočka americké Národní meteorologické služby (NWS) ve městě Mobile v Alabamě.

Kvůli pomalému pohybu je Sally přirovnávána k hurikánu Harvey, který v roce 2017 na jih USA přinesl rekordní srážky a zanechal pod vodou texaský Houston. Pro americké pobřeží Mexického zálivu jde zároveň o druhý hurikán v rychlém sledu poté, co Laura na konci srpna napáchala rozsáhlé škody zejména v Louisianě a způsobila smrt nejméně 16 lidí.

Meteorologové z NHC v posledních dnech monitorují i další silnou bouři, která dostala jméno Teddy a aktuálně se nachází stovky kilometrů na východ od souostroví Malé Antily. Živel už je rovněž klasifikován jako hurikán a podle nejnovějšího odhadu by mohl ve čtvrtek zesílit na čtvrtý stupeň.

Ještě v pondělí se přitom nad atlantickým oceánem vznášelo dokonce pět cyklón, což meteorologové zaznamenali teprve podruhé v historii. Hurikán Paulette zasáhl v pondělí souostroví Bermudy, kde vyvrátil stromy a způsobil rozsáhlý výpadek proudu. Nyní se nachází na severovýchodě Atlantiku. Nad tímto oceánem se vznáší také tropická bouře Vicky a až dva další útvary mají padesátiprocentní šanci, že se promění v další tropické cyklóny.

Reklama

Doporučované