Hlavní obsah

Nad ránem zemřel prezident, který poslal Česko na západ. Záběry, na něž se nezapomene

Hlavní okamžiky ze života a kariéry zesnulého 41. prezidenta USA George Bushe.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Zemřel bývalý americký prezident George Bush starší. Světoví státníci ho uznávají jako hlavní osobnost období konce studené války.

Článek

V sobotu nad ránem středoevropského času zemřel v Houstonu ve věku 94 let prezident USA George Bush starší.

Bojoval ve druhé světové válce jako pilot, vydělal majetek těžbou ropy, působil v Kongresu, jako šéf Ústřední zpravodajské služby CIA, jako diplomat, viceprezident a prezident.

Po prohraných volbách s Billem Clintonem v roce 1992 se věnoval humanitárním projektům a podle CNN od té doby spolu s manželkou dokázali shromáždit na charitativní projekty až miliardu dolarů.

Manželé Bushovi spolu žili 73 let a měli šest dětí, z nichž pět je naživu. „Jeb, Neil, Marvin, Doro a já se zármutkem oznamujeme, že po 94 pozoruhodných letech náš drahý táta zemřel,” uvedl George Bush mladší.

Bush byl v dějinách Spojených států teprve druhým prezidentem, po němž se do úřadu dostal také jeho syn. V prvním případě to byli otec John Adams a syn John Quincy Adams.

Měli jsme štěstí, že to byl on

Například český ministr zahraničí Tomáš Petříček hovořil o vděku za roli, kterou Bush sehrál při pádu železné opony.

„Měli jsme obrovské štěstí, že v přelomovém období konce 80. a začátku 90. let byl v Bílém domě jako americký prezident George Bush. Byl to on, kdo odmítl přistoupit na některé požadavky Michaila Gorbačova, které by svázaly možnost zemí střední a východní Evropy se svobodně rozhodnout o svém bezpečnostním uspořádání,” řekl k Bushovi bývalý český velvyslanec v USA Alexandr Vondra.

Clinton na Bushovi ocenil „vrozenou a skutečnou slušnost” a také oddanost manželce Barbaře a celé rodině.

Současný první pár USA Melania a Donald Trumpovi v prohlášení vyzdvihli Bushův „zdravý rozum, spolehlivý úsudek a klidné vůdcovství”.

„I když naše srdce dnes ztěžkla, jsou i plná vděku,” stálo v prohlášení Obamových. Bývalý prezident Barack Obama s manželkou Michelle uvedli, že Amerika přišla o „vlastence a skromného služebníka”.

Německo i Británie označily Bushe za velkého státníka

„Nezapomeneme na jeho přínos ke sjednocení Německa,” sdělil mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert s tím, že Německo oplakává přítele Němců. Britská premiérka Theresa Mayová vyzdvihla Bushe jako státníka, který svůj život podrobil veřejné službě a měl by za to být příkladem všem. „Tím, že vedl svět ke klidnému ukončení studené války, učinil svět bezpečnějším místem pro budoucí generace,” dodala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron Bushe označil „za velkého vůdce a spolehlivou oporu spojenectví s Evropou”.

Gorbačov, který s Bushem na konci studené války úzce spolupracoval, vyzdvihl Bushovy politické schopnosti i osobní vlastnosti. „Byla to doba velké změny, která ode všech vyžadovala velkou odpovědnost. Výsledkem bylo ukončení studené války a jaderného soupeření,” sdělil Gorbačov.

„Je obdivuhodné žít do 94 let. I když nic nemůže nahradit ztrátu otce, můžeme se utěšit tím, že to byl smysluplný život zasvěcený veřejné službě,” napsal ve své kondolenci tibetský důchovní vůdce dalajláma.

Pohřeb bude zřejmě ve Washingtonu

Zesnulého George Bushe v posledních letech sužovaly zdravotní problémy. Letos v lednu byl hospitalizován kvůli dýchacím obtížím, o tři měsíce později znovu kvůli opakovanému zápalu plic. Po pohřbu manželky Barbary, která zemřela letos v dubnu, se Bush ocitl v nemocnici znovu, tentokrát kvůli infekci.

Smrt bývalého amerického prezidenta oznámil mluvčí rodiny Jim McGrath, příčinu smrti nesdělil. Uvedl, že informace o pohřbu budou zveřejněny v patřičnou dobu.

Očekává se, že exprezidentovo tělo bude vystaveno ve Washingtonu a následně pohřbeno v prezidentské knihovně v Texasu, kde je uložena rovněž Barbara Bushová.

V USA se naposledy konal státní pohřeb bývalého prezidenta v prosinci 2006, kdy se země loučila s Geraldem Fordem.

Reklama

Doporučované