Hlavní obsah

Nad USA visí temný mrak britské mutace

Foto: Profimedia.cz

Příští prezident Spojených států Joe Biden.

Reklama

Britská mutace koronaviru může vést k prudkému nárůstu případů v USA, varují tamní zdravotnické úřady. Do března se podle matematických modelů stane převažující variantou. Příští prezident Joe Biden plánuje urychlit očkování.

Článek

Nová a vysoce nakažlivá mutace koronaviru B.1.1.7., která se poprvé objevila v prosinci loňského roku v Británii, by se do března mohla stát „dominantní“ mutací v USA, varovaly tamní zdravotnické orgány. Další vlna infekcí by mohla vážně ohrozit už tak přetížené nemocnice.

Amerického Středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) zveřejnilo varování v pátek, kdy nastupující prezident Joe Biden odhalil ambiciózní plán na zrychlení očkování. Aby splnil svůj cíl naočkovat 100 milionů Američanů během prvních 100 dní ve funkci, uvedl, že jeho administrativa bude hrát aktivnější roli v urychlení distribuce vakcín.

Biden plánuje vytvořit nová očkovací centra, najmout další zdravotníky a zajistit, aby byla vakcína dostupná pro každého, tedy i pro menšiny, které pandemie těžce zasáhla. Bude také jednat o dalších dodávkách vakcíny.

Oficiální data ukazují, že dosud bylo naočkováno zhruba 12 milionů Američanů. Jednotlivým americkým státům bylo zatím dodáno přibližně 30 milionů dávek vakcíny.

„Máme před sebou velmi temnou zimu,“ vzkázal v pátečním projevu Biden. Připustil také, že „věci se zhorší, než se pak zlepší“. „Bude to jedna z nejnáročnějších operací, jakou naše země podstoupila,“ řekl o očkování Biden, který se ujme funkce 20. ledna.

Budoucí šéf Bílého domu oznámil svůj očkovací plán jen den poté, co představil nákladný balík koronavirové úlevy. Do americké ekonomiky plánuje napumpovat necelé dva biliony dolarů, tedy přibližně 41 bilionů korun. Balík musí nejprve projednat americký Kongres. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer už slíbili, že Bidenův návrh v obou komorách amerického Kongresu co nejdříve projednají.

Spojené státy již zaznamenaly téměř 24 milionů potvrzených případů nákazy koronavirem, tedy vůbec největší počet infekcí na celém světě. Evidují skoro 400 tisíc obětí nemoci covid-19, což z nich dělá pátou nejhůře zasaženou zemi na světě do počtu úmrtí. Celkem už na světě zemřely dva miliony lidí s koronavirem.

Podle BBC je situace aktuálně nejhorší v Kalifornii, kde počty úmrtí od listopadu vzrostly o 1000 procent.

Studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) naznačuje, že nová mutace, která momentálně sužuje Velkou Británii, je o 30 až 50 procent nakažlivější. Podle nedávného výzkumu ale nezpůsobuje vážnější průběh covidu než jiné varianty. Vakcíny, které jsou momentálně v USA a ve Velké Británii dostupné, by proti nové mutaci měly být stejně účinné.

Ve Spojených státech bylo dosud potvrzeno 76 případů britské mutace v 10 různých státech. CDC však uvedlo: „Matematický model této varianty v USA ukazuje rychlý růst počátkem roku 2021 a v březnu se stává převládající variantou.“

Dvě další mutace - jedna z Jižní Afriky a druhá z Brazílie - jsou také považovány za nakažlivější než původní varianta, která odstartovala pandemii. Momentálně probíhají studie s cílem posoudit hrozbu, kterou představují.

Reklama

Doporučované