Hlavní obsah

Nad WHO se smráká. Trump dostál hrozbě a USA nebudou dál přispívat

Foto: Profimedia.cz

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a čínský prezident Si Ťin-pching na svém dubnovém setkání.

Reklama

Světová zdravotnická organizace měla v období koronavirové pandemie dostát svému jménu. Nejenže se tak prý nestalo, ale podle Donalda Trumpa WHO šíření viru svým přístupem dokonce napomohla, a musí tak nést následky.

Článek

Donald Trump si pro přímou kritiku Světové zdravotnické organizace (WHO) připravoval půdu několik týdnů. Přímý zásah přišel ve středu. „Dnes jsem nařídil pozastavení financování Světové zdravotnické organizace po dobu, kdy budeme provádět studii ohledně role WHO při špatném zvládání a při skrývání šíření koronaviru,“ řekl Trump a dodal, že WHO „selhala ve své základní povinnosti a musí být pohnána k odpovědnosti“.

Jako trest za selhání a „šíření dezinformací předkládaných Čínou“ tak organizace může přijít o 22 procent svého rozpočtu, který dosud zajišťovaly Spojené státy. Příspěvky ve výši 400 milionů dolarů namísto toho poputují na různé zdravotnické projekty po celém světě. Pokud se WHO napraví a účinně reformuje, Trump údajně své rozhodnutí přehodnotí.

V minulých týdnech Trump obviňoval organizaci ze špatných doporučení státům, aby neuzavíraly svoje hranice s Čínou. Částečný zákaz vstupu do USA lidem cestujícím z Číny Trump opakovaně vyzdvihuje jako vlastní důkaz včasného zásahu proti šíření koronaviru.

Světová média nicméně připomínají, že americký prezident sám hrozbu pandemie podceňoval a za počty obětí ve Spojených státech nese vinu. Trump sice v současnosti kritizuje čínocentrický přístup WHO, ještě v lednu ale sám Peking na svém Twitteru vychvaloval. „Čína pracuje velice tvrdě na potlačení koronaviru. Spojené státy velmi oceňují její snahu a transparentnost,“ napsal tehdy. „Všechno to dopadne dobře. Zejména bych jménem amerického lidu chtěl poděkovat prezidentovi Si Ťin-pchingovi.“

Na svém posledním brífinku už volil rétoriku značně odlišnou. „Bývalo by tak snadné říkat pravdu. Ale chyby (WHO) způsobily spoustu úmrtí,“ řekl. Fakt, že sama WHO byla v porovnání s Trumpem, který předpovídal „zázračné zmizení viru během března“, proaktivní, okomentovala například předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Američané musí ignorovat lži a začít naslouchat vědcům a jiným respektovaným profesionálům, abychom chránili sebe i naše blízké,“ uvedla. „Víc než kdy jindy potřebujeme pravdu. A pravda je taková, že Donald Trump zničil infrastrukturu, kterou přebíral a která by pandemii překonala. Následkem jsou zbytečná úmrtí a ekonomická katastrofa,“ napsala na svůj Twitter.

S Trumpovým rozhodnutím pozastavit přísun financí se nespokojil ani generální tajemník OSN António Guterres. Světová zdravotnická organizace je podle něj jako součást agentury OSN pro globální boj s koronavirem „absolutně zásadní“ a hodnotit kroky jako správné či chybné bude relevantní až po skončení pandemie.

Obdobnou rétoriku zvolil i německý ministr zahraničí Heiko Maas, podle kterého zase nemá smysl „hledat v období pandemie viníka“. Jako další ohrožení společnosti vidí Trumpovo rozhodnutí například i zakladatel technologické společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates, jehož nadace je po USA největším sponzorem WHO.

Ne všechny země ale jedou na stejné vlně. Organizaci už týdny kritizuje také Austrálie. „Je neuvěřitelné a opravdu velmi neobvyklé, že WHO považuje za správné znovu otevřít trhy v Číně, které byly zdrojem nákazy a důvodem, proč umírají lidé po celém světě,“ uvedl ve středu ráno ministr financí Josh Frydenberg. „Myslel bych si, že ochrana lidí bude pro WHO nejvyšší prioritou.“

Australský premiér Scott Morrison k tomu dodal, že kdyby země „poslouchala rady WHO, potkal by ji stejný osud jako mnoho dalších“. Narážel tak na poměrně nízkou míru nákazy v Austrálii.

Kritiky práce WHO v koronavirovém období jsou i Japonsko a Indie. Bývalý japonský předseda vlády Taró Asó nedávno na svém Twitteru poznamenal, že by stálo za to, přejmenovat WHO na CHO – Čínskou zdravotnickou organizaci. „Kdyby WHO v počátcích netrvala na tom, že v Číně epidemie pneumonie není, mohli jsme se všichni připravit,“ uvedl Asó.

Světová zdravotnická organizace nenašla pochopení v mnoha zemích ani co se týče přístupu k plošnému zavedení roušek. Heslo „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“ podle ní může způsobit spíš škodu než užitek. Tento přístup mnozí kritici označují za politický s cílem chránit zásoby zdravotnických materiálů pro zaměstnance v prvních liniích.

Nesouhlas s jednáním WHO sílí i díky nesympatiím vůči šéfovi organizace, který do řešení koronavirové pandemie zatáhl také osobní dotčení kvůli údajnému rasistickému jednání. Tedros Adhanom Ghebreyesus nedávno z rasistické kampaně proti němu a dalším Afričanům obvinil Tchaj-wan, čímž opět nahrál do karet Číně, která má s ostrovem vyhrocené vztahy. Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti v čele s prezidentkou Cchaj Jing-wen se proti nařčení ostře ohradilo a nyní po Ghebreyesusovi požadují omluvu. Cchaj Jing-wen na sociálních sítích naopak poznamenala, že Tchaj-wan ví nejlépe, co to znamená být utlačován.

Situace vygradovala ve vznik petice volající po odvolání šéfa WHO, ke které se připojil téměř milion lidí.

Reklama

Doporučované