Hlavní obsah

Nadával vládnímu zmocněnci, matka mu zabavila PlayStation

Chris Whitty na pravidelné tiskové konferenci. Whitty je jednou z nejznámějších tváří britského boje proti covidu-19.

Reklama

Britskou veřejnost pohoršilo video na sociálních sítích, kde 15letý mladík na ulici nadává vládnímu zmocněnci pro covid-19 Chrisu Whittymu a označuje ho za „lháře“. Chlapcova matka synovi za trest zabavila herní konzoli.

Článek

Britskou veřejnost šokoval případ slovního napadení známého epidemiologa a vládního poradce Chrise Whittyho. Do toho se obul 15letý mladík a následně video s incidentem umístil na sociální síť Tik Tok.

Jako každý týden, i tentokrát se vládní poradce Borise Johnsona pro covid-19 Whitty vydal ve Westminsteru na místní trh, aby si koupil oblíbené jídlo u stánku s mexickou kuchyní. Když se ale postavil do fronty a odpovídal na pozdravy kolemjdoucích, přistoupil k němu 15letý mladík, který ho slovně napadl.

„Lháři. Jste lhář. Jste lhář, chlape. Lžete o koronavirových případech. Přestaňte lhát do televize,“ říká mladík ve videu.

Whittymu se ale podařilo zachovat klid a majitel mexického stánku Rory Fischer řekl chlapci, ať odejde. „Pan Whitty byl opravdu v klidu. Řekl jsem tomu mladíkovi, ať jde pryč, a on odešel.“

Později se Chris Whitty na pravidelné tiskové konferenci k celé situaci vyjádřil: „Nic konkrétního si nemyslím, jsem ale překvapený, jak se toho celého ujala média, jelikož se nejedná o nic zásadního.“ Dodal také, že je přesvědčený o tom, že na základě mediální odezvy se z chlapce jistě stane vzorový občan v duchu sira Thomase Moora. Tomu se podařilo vybrat peníze na pomoc zdravotníkům a zároveň si ho celá země v těchto dnech připomíná, jelikož válečný veterán ve sto letech 2. února zemřel. Whitty dodal, že chlapec se také pravděpodobně předváděl.

Přestože se případem nezabývá policie, chlapce, který si vysloužil kritiku jak vládních činitelů, tak mnoha lidí na sociálních sítích, trest neminul. Jeho chování veřejně odsoudila jeho vlastní matka a syna se rozhodla potrestat zabavením jeho milované PlayStation konzole. „Byla jsem zděšená, když jsem se dozvěděla, jak byl můj syn k panu Whittymu neslušný. Takhle jsem ho rozhodně nevychovala,“ uvedla pro Daily Mail.

Žena dodala, že od té doby, co video viděla, má problémy se spánkem a je ve stresu. Zdůraznila, že její syn dostal za úkol natočit pro vládního poradce omluvné video. Dohlédnout na to prý má jeho škola.

K mladíkovi se kriticky vyjádřil například i britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. V pořadu BBC Breakfast řekl: „Chris Whitty je jedním z našich nejuznávanějších vědců. Jeho rady vládě a nám jako populaci jsou velice chytré a promyšlené. Je skvělým přínosem pro náš národ.“

Celou situaci se ale mladíkova matka snažila médiím popsat v kontextu koronavirové pandemie. Právě restrikce mají podle ní negativní dopad na děti a mládež. „(Můj syn) opravdu trpí, stejně jako další teenageři po celé zemi. Nemají kam jít, nemohou se stýkat jako dřív, hrát fotbal nebo dělat jiné sporty.“

Zdůraznila také, že její syn vládního zmocněnce zná z médií, protože se zajímá o aktuální dění a pandemickou situaci v zemi. I přese všechno ho považuje za „velice inteligentního chlapce“.

„Můj syn chtěl panu Whittymu dát najevo, čím si on a jeho vrstevníci prochází. Jsem na něj ale naštvaná za to, jakým způsobem se to rozhodl vyjádřit,“ dodala.

Reklama

Doporučované