Hlavní obsah

Nadávky z Babišova mailu: Europarlament je plný líných parazitů

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš už v minulosti europoslance počastoval hanlivými výroky.

Reklama

Evropský parlament v pátek vyzval k zamezení střetu zájmů Andreje Babiše. Český premiér na rezoluci oficiálně reagoval až v sobotu odpoledne. Ještě předtím se však na sítích objevil mail s jadrnými výrazy.

Článek

Evropský parlament je zbytečná instituce plná „líných parazitů a zelených fanatiků“, kteří ohrožují český průmysl. Zpráva s těmito slovy přišla v sobotu ráno z oficiální mailové adresy Andreje Babiše.

Obsah mailu zveřejnila uživatelka sociální sítě Twitter Pavla Němcová. Podle ní premiér v mailu odpověděl na její kriticky laděný dotaz, jak zareaguje na rezoluci europarlamentu.

Podle zveřejněných snímků mail přišel v sobotu před půl sedmou ráno z oficiální Babišovy stranické adresy „andrej.babis@anobudelip.cz“. Na tu Babiš odkazuje například na webu hnutí ANO.

Text mailu je psaný bez háčků a čárek, interpunkce a s množstvím překlepů, celkově odpovídá Babišovu stylu vyjadřování. Je také známo, že šéf hnutí ANO si zakládá na přímé komunikaci s běžnými občany.

Babiš se zpětně k pravosti a obsahu mailu nevyjádřil. Mluvčí ANO Martin Vodička nezvedal mobil, nereagoval ani na mailový dotaz a opakované upomínky přes SMS. Neodpověděl ani Babišův komunikační poradce Marek Prchal.

Na rezoluci, v níž Evropský parlament vyzval k zamezení Babišova střetu zájmů, premiér oficiálně zareagoval v sobotu odpoledne - tedy až poté, co se na Twitteru rozšířila informace o mailu.

Zatímco v oficiální reakci Babiš kritizoval hlavně české europoslance, ale zdržel se silných výroků, v dřívějším mailu si autor nebral servítky.

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu Moniku Hohlmeierovou je v mailu opět označena za „pomatenou“, autor navíc ještě přitvrzuje s výrazem „zkorumpovaný parazit, který se živí politikou“.

Podobně to schytal i celý europarlament. „Pokud chcete, aby němečtí poslanci určovali, kdo bude u nás premiér, tak je to váš názor. Většina našich občanů má názor jiný,“ stojí v závěru mailu.

Adresátka mailu, které prý Babiš odpovídá celkem pravidelně, zveřejnila na několik hodin také zdrojová data o mailové komunikaci včetně IP adres. Následně je ze svého twitterového profilu smazala kvůli obavě ze zneužití, Seznam Zprávy mají ale data k dispozici. Uživatelka také odpověděla na mailový dotaz a komunikaci s Babišem redakci přeposlala. Více informací o sobě však nechtěla prozradit.

Podle IT odborníka Michala Bláhy, který provozuje datový registr Hlídač státu, nejde o falešný mail a je nesporné, že odešel ze serveru hnutí ANO. „Zda ho psal osobně Andrej Babiš, se nedá říci jistě, osobně si myslím, že ano, na sto procent to ale není podvrh,“ uvedl Bláha.

Reklama

Doporučované