Hlavní obsah

Naděje na titul? Dortmundu teď přičítám 40 procent, říká David Jarolím, host sobotního přenosu z Brém

David Jarolím na snímku z roku 2007, ještě coby opora Hamburku v souboji s Bastianem Schweinsteigerem, tehdejší hvězdou Bayernu Mnichov.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Honba za bundesligovým titulem, které se stále „na dálku“ účastní Bayern Mnichov a Borussia Dortmund, pokračuje o víkendu. A duel Werder Brémy – Dortmund, který v této hře ještě může sehrát významnou roli, uvidí v sobotu zcela zdarma diváci Televize Seznam. Hostem přenosu, který startuje v 18.15, bude David Jarolím, bývalý český reprezentant, který má v nohou 318 bundesligových utkání.

Článek

Před rozehráním 32. bundesligového kola platí, že si Bayern udržuje dvoubodový náskok na Borussii. Zatímco mnichovské čeká duel s předposledním Hannoverem, fotbalisté z Dortmundu míří do Brém, kde se utkají s jedenáctkou Werderu, v níž by neměli scházet čeští reprezentanti Jan Pavlenka a Theo Gebre Selassie.

„Jak vidím šance na titul? Bayern k němu má blíž, to je jasné, ale rozhodnuté to není, vidím to pořád tak 60:40,“ míní David Jarolím. „V Bundeslize může každý porazit každého, vzpomeňte si na minulé kolo.“

Sledujte sobotní přenos na Televizi Seznam

Werder Brémy – Borussia Dortmund

Kdy: Sobota 4. května od 18.15

Kde: Televize Seznam

Kdo: Komentují Radek Barkman a Jaromír Bosák. Ve studiu uvítá moderátor Jindřich Šídlo fotbalového experta Seznamu Luďka Mádla a někdejšího reprezentanta Davida Jarolíma.

Dortmund totiž po vyloučení dvou svých hráčů podlehl ve vestfálském derby týmu Schalke, ale Bayern příležitosti nevyužil a poodskočil rivalovi v tabulce o jediný bod, který uhrál na půdě předposledního Norimberku. „Byl to zápas, který Bayern mohl vyhrát, ale i prohrát. I ta výsledná remíza 1:1 pořád udržela Dortmund ve hře, dala Borussii druhou šanci,“ říká Jarolím.

Souhlasí s tím, že ztráta Bayernu právě v Norimberku, v samotném finiši soutěže, je asi největším dosavadním překvapením vrcholícího bundesligového ročníku.

Kvůli vyloučení v duelu proti Schalke (a následně udělenému disciplinárnímu trestu) bude Dortmundu v Brémách scházet jejich klíčový hráč Marco Reus. „Když v průběhu sezony Borussii scházel, bylo to pro ni vždycky citelné. Ale na druhou stranu by se do sestavy mohl po zranění vrátit Lukasz Piszczek, ten by mohl pravou stranu svého týmu významně posílit a rozhýbat, jak směrem dopředu, tak i dozadu,“ míní Jarolím.

Své pohárové naděje pořád živí i Werder Brémy s dvojicí českých reprezentantů, byť potřebná 7. příčka je mu nyní vzdálena o 4 body. „Rozhodující bude, jaký výsledek teď uhrají s Borussií. Werder má za sebou skvělou sezonu, já bych jejich šance na Evropskou ligu ještě nezatracoval,“ dodává Jarolím.

V Německém poháru se Werder probil až do semifinále, kam se dostal právě přes Dortmund a pak přes Schalke. Do finále už ho ale nepustil Bayern Mnichov.

Stejně tak v semifinále Německého poháru, v duelu s Lipskem, skončila pouť klubu Jarolímova srdce, tedy celku Hamburger SV, v jehož barvách působil Jarolím 9 sezon. A nosil v Hamburku i kapitánskou pásku.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

4. května Werder Brémy – Borussia Dortmund

12. května Brighton – Manchester City

Loni musel s nelibostí sledovat sestup Hamburku do druhé ligy. „A teď mu pochopitelně fandím, aby se vrátil zpátky. Ale poslední dobou si to velmi komplikuje,“ kroutí hlavou Jarolím. Ve druhé Bundeslize vyhrál Hamburger SV naposledy v derby se St. Pauli, a to bylo 10. března.

Od té doby přidal po 3 remízách i prohrách. „Minule si to hodně zkomplikovali porážkou na hřišti Unionu Berlín,“ mrzí Jarolíma.

První dva postupují ze druhé Bundesligy přímo, na těchto pozicích jsou nyní 1. FC Köln (59 bodů) s Paderbornem (54), ještě třetího čeká baráž se 16. celkem první Bundesligy, čtvrtý už má smůlu. A v tabulce najdeme na třetí pozici Union Berlín, se stejným bodovým ziskem jako Hamburger SV, oba kluby dosud nastřádaly 53 bodů. Takže i tohle drama Jarolíma samozřejmě zajímá.

„Jestli se do Hamburku někdy vrátím? Pořád jsem s lidmi v klubu v kontaktu, i když se to tam dost obměnilo. Ale pro mě bude nejdůležitější udělat si trenérskou profilicenci. A pak uvidíme,“ dodává David Jarolím, který nyní coby trenér vede v ČFL, tedy třetí nejvyšší fotbalové soutěži, celek Olympie Radotín.

„Baví mě to, je to radost dívat se, jak jdou mladí hráči výkonnostně nahoru,“ podotýká. V kádru nechybí ani jeho někdejší kolega z reprezentace Martin Jiránek. Přestože mu za pár dní bude 40 let. „Ale fyzičku má pořád takovou, že by s ní zvládl i první ligu,“ chválí veterána jeho trenér David Jarolím.

Reklama

Související témata:

Doporučované