Hlavní obsah

Naděje nejen pro Korejský poloostrov. Summit může přinést světový mír, věří papež František

Podle papeže Františka je summit nadějí pro světový mír.Video: Reuters

 

Reklama

Papež František vyjádřil naději, že summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una přispěje k budoucímu míru na Korejském poloostrově i ve světě. Historické setkání se uskuteční v úterý na singapurském ostrově Sentosa.

Článek

Papež František při nedělní modlitbě vyzval věřící shromážděné u baziliky svatého Petra, aby se s ním modlili za ochranu Panny Marie pro singapurské rozhovory. Hlava katolické církve vyjádřila naději, že úterní setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem přispěje k „budoucímu míru na Korejském poloostrově a celém světě“, napsal britský The Independent.

Summit je historickým setkáním obou zemí. Uskuteční se v úterý na singapurském ostrově Sentosa od 9:00 místního času (03:00 SELČ). Naposledy se hlavy obou států setkaly v roce 1953 na konci korejské války. Hlavními body jednání má být trvalý mír a denuklearizace Korejského poloostrova.

Slova naděje od papeže Františka přichází po konferenci o čistší energii ve Vatikánu, kde nejvyšší církevní představitel apeloval na zástupce energetických a ropných společností. Ty by podle něj měly věnovat větší úsilí přechodu na obnovitelné zdroje energie. Podle papeže představuje globální změna klimatu pro lidstvo výzvu „epochálních rozměrů“, proto je třeba snižovat spotřebu fosilních paliv.

„Civilizace potřebuje energii, ale spotřeba energie nesmí civilizaci zničit,“ řekl papež na konferenci šéfům firem jako je ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Equinor či Pemex. O ochraně životního prostředí papež hovoří pravidelně. V roce 2015 tématu dokonce věnoval svou druhou encykliku, ve které vyzval země celého světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

Reklama

Doporučované