Hlavní obsah

Naděje pro desítky tisíc lidí v exekucích. Babiš slíbil brzké řešení

Neplatné exekuce pomáhá zastavovat i portál Člověka v tísni.Video: Petr Švihel

 

Reklama

aktualizováno •

Rychlé kroky, jak přestat vymáhat neplatné exekuce, slíbil premiér po schůzce s ministrem spravedlnosti a advokátem, který stojí za portálem Exekutor má smůlu.

Článek

Střízlivé odhady udávají, že se v Česku vedou desítky až stovky tisíc exekucí protiprávně. Peníze se totiž vymáhají na základě rozhodčích doložek, které jsou podle výroků Nejvyššího i Ústavního soudu neplatné.

Soudy by měly tyto exekuce samy zastavovat. Nedělají to. Místo toho musejí dlužníci aktivně žádat o jejich zastavení. Přitom jen zlomek tuší, že tato možnost vůbec existuje.

Rychlou nápravu slíbil v pátek premiér Andrej Babiš po schůzce s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem a advokátem Petrem Němcem, který právě na neplatná exekuční řízení dlouhodobě upozorňuje.

„Dohodli jsme, jak zastavit protiprávní exekuce, které vznikly z neplatných rozhodčích doložek u několika finančních společností,“ napsal Andrej Babiš na svém twitterovém účtu.

Podle advokáta Petra Němce byla schůzka konstruktivní, přičemž premiér tlačil na krátké termíny. „Další kroky by měly přijít do čtrnácti dnů,“ řekl Seznamu Němec.

Ministr spravedlnosti Kněžínek byl sdílnější. V rozhovoru pro Seznam uvedl, že se na schůzce dohodly tři konkrétní body. Ministerstvo bude apelovat na soudy, aby samy začaly řešit exekuce vedené na základně neplatných doložek. „Navíc připravíme návod, jak mohou soudy efektivně využít informace z Rejstříku zahájených exekucí,“ řekl Kněžínek Seznamu. A do třetice: Změnit by se měl také vzor dokumentu, kterým se zastavení exekuce navrhuje.

Schůzce politiků s advokátem předcházela veřejná diskuze na sociálních sítích. Na konci minulého týdne se totiž Andrej Babiš na Facebooku pochlubil, že díky němu se zastavilo 200 tisíc neplatných exekucí.

Na to reagoval právě Petr Němec s tím, že to není pravda. A následně mu poslal otevřený dopis, kde premiéra vyzývá, aby společně pracovali na tom, aby se neplatné exekuce skutečně zastavovaly.

V letošním roce vypracovala také nezisková organizace Člověk v tísni internetový portál Doložkomat.cz, který pomáhá neplatné exekuce zastavovat. Podrobnosti najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované