Hlavní obsah

Naděje pro klienty H-Systemu. Soud zabral někdejší Smetkův areál na Slapech

Kauza H-system: Soud zabral někdejší Smetkův areál na Slapech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Exekutor před lety prodal areál v dražbě navzdory tomu, že majetek byl obstaven. Soud nyní rozhodl, že dražba byla nezákonná.

Článek

Podvedení klienti společnosti H–system dostali novou naději na lepší vyrovnání.

Obvodní soud pro Prahu 2 totiž souhlasil s návrhem státního zástupce a ve prospěch podvedených zabavil část areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil šéfovi vytunelované firmy Petru Smetkovi.

Rozsáhlý rekreační areál v Rabyni zahrnuje autokemp a velkou pláž u Slapské přehrady, včetně řady budov určených k ubytování nebo pro provozování restaurací a barů. Areál je sice velmi zanedbaný, ale pro velkou návštěvnost v letních měsících je pokládán za lukrativní.

Případ H-System očima elitní reportérky Sabiny Slonkové. Jak se podařilo vyvést lukrativní areál z dosahu klientů?Video: Seznam Zprávy

Šéf vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka koupil areál v devadesátých letech. Když ho policie obvinila z vytunelování firmy, část areálu v katastru nemovitostí obstavila. Právě z tohoto majetku měli být podvedení lidé odškodněni.

Exekutor ale tehdy i přes obstavení majetku část areálu prodal v dražbě. Za dvacet devět milionů korun ji koupil Luděk Fabinger, kterému patří do současnosti. Odhadní cena areálu podle znaleckých posudků byla přes šedesát milionů.

Soud dospěl k tomu, že dražba byla nezákonná. Luděk Fabinger uvedl, že se proti úternímu rozhodnutí odvolá, pokud by neuspěl, bude chtít zpět peníze, které zaplatil.

Soud přitom neřekl, že by se Fabinger něčeho dopustil, je podle něho v podstatě také obětí.

Obvodní soud pro Prahu 2 už o věci jednou rozhodl letos v dubnu. Tehdy návrh státního zástupce odmítl, protože spojitost Smetky s Fabingerem nebyla podle soudu prokázána. Nadřízený Městský soud v Praze ale rozhodnutí zrušil a nařídil návrh státního zástupce projednat znovu.

Smetka založil H–System v roce 1993. Firma zkrachovala o čtyři roky později. Ze stovek domů plánovaných v obcích u Prahy jich ale dokončil jen tři desítky. Více než tisíc lidí přišlo o investici v celkové výši jedné miliardy korun. Smetka si odpykal dvanáct let ve vězení a už dva roky je na svobodě.

Část podvedených klientů rozestavěné domy po krachu firmy vykoupila a dostavěla.

Jiná část klientů domy dostavěla, aniž by se stali jejich vlastníky. Těm nyní hrozí, že se z nich budou muset vystěhovat. Případ má aktuálně na stole Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované