Hlavní obsah

Naděje pro nemocné s rakovinou? Český přípravek MitoTam má za sebou první testy. Výsledky jsou slibné

Doktorka Zuzana Bielčiková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze hodnotí první testy MitoTamu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český přípravek MitoTam, který může zlepšit léčbu rakoviny, má za sebou začátek klinického testování. Dostaly ho zatím necelé tři desítky pacientů a dosavadní výsledky jsou nadějné. Potvrzují, že MitoTam umí zastavit šíření nádoru. Cesta od experimentu do praxe ale bude ještě dlouhá.

Článek

Investor Karel Komárek starší při vyprávění o MitoTamu neskrývá nadšení. „Po prvních testech vidíme, že MitoTam může lidem pomoci. Vykazuje zatím tak dobré výsledky, že to nemůže být náhoda,“ říká spoluzakladatel skupiny KKCG a otec jejího dnešního majitele – multimiliardáře Karla Komárka mladšího.

Prvních 12 pacientů už ukončilo léčebnou kúru, při níž dostávali MitoTam ve čtyřech léčebných cyklech po osm týdnů. U poloviny z nich se onemocnění stabilizovalo, nádory se jim přestaly šířit. A u jednoho z pacientů, který mezi prvními absolvoval dvojnásobně dlouhou léčbu, došlo dokonce ke zmenšení metastází.

Lékaři jsou sice zdrženlivější, uspokojení ale nezakrývá ani onkoložka Zuzana Bielčiková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která se na klinické studii podílí.

„Je to zatím jen experimentální léčba, nevíme jakou skupinu pacientů vybrat, s jakou diagnózou, neznáme vlastně ani optimální dávku léčiva. Když při tolika neznámých dosáhneme stabilizace onemocnění, je to poměrně překvapivé,“ říká lékařka.

Zdá se, že nejlépe zatím MitoTam zabírá na karcinom ledvin. Na druhou stranu zhruba polovina pacientů vykazuje proti jeho účinkům rezistenci. To může být ale způsobeno i tím, že do experimentu se zatím zařazují výhradně pacienti v konečném stadiu rakoviny s ukončenou standardní léčbou.

„Rezistenci mohli získat při předchozí chemoterapii. Možná by na MitoTam reagovali jinak, kdyby jim byl nasazován dřív,“ uvažuje Komárek senior.

Co je MitoTam

MitoTam může být použit při onkologické chemoterapii. Necílí přímo na celé nádorové buňky, ale na buněčné mitochondrie, což jsou jakási buněčná energetická centra. Jejich zásah pak vede k likvidaci celých buněk.

Přípravek se testuje na různé formy nádorů. Nemá potenciál jen v onkologii, zkoumá se například i vliv MitoTamu na tzv. senescentní (zestárlé) buňky a na zpomalení stárnutí organismu.

Cesta MitoTamu od experimentu do lékařské praxe bude každopádně ještě dlouhá. Léky musí projít celkem třemi fázemi klinických testů, MitoTam je teprve ve fázi I. Při ní se ověřuje hlavně bezpečnost a snášenlivost nového přípravku. Dávkování a způsob léčby se teprve budou ladit.

Celý schvalovací proces obvykle trvá několik let a projdou jím stovky pacientů. Testy jsou drahé a výsledek do poslední chvíle nejistý. Proto se cestě z laboratoře na medicínský trh říká „údolí smrti“.

„Myslím, že údolím smrti zatím s MitoTamem procházíme velmi dobře,“ věří ale na dobrý konec Karel Komárek starší.

Ten už se se synem na jaře rozhodl, že MitoTam investorsky dovedou do druhé fáze testů, pak se budou rozhodovat, co dál. Zatím do MitoTamu investují kolem stovky milionů korun. Teď se jim ale rýsuje ještě jedna šance na komerční úspěch jejich léčebné látky.

Laboratorní experimenty naznačují, že by MitoTam mohl přispět také ke zpomalení stárnutí organismu. Hypotézu z laboratoří je třeba ověřit v dalších klinických zkouškách, což by představovalo další minimálně stamilionové investice.

„Jsme proto v jednání o prodeji tohoto dalšího projektu spojeného s MitoTamem partnerovi, který zvažuje testování jeho účinků na stárnutí organismu a na některé další specifické choroby u pacientů v USA,“ řekl Karel Komárek starší.

Detaily zatím nechce prozradit, výsledek jednání podle něj ostatně záleží na tom, jestli americké regulační orgány uznají výsledky testování ve fázi I z České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované