Hlavní obsah

Naděje pro Puigdemonta. V čele katalánského parlamentu stojí separatista Roger Torrent

Katalánští poslanci zvolili do čela parlamentu separatistu Rogera TorrentaVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Ustavující schůzi katalánského parlamentu ovládli separatisté. Jeho předsedou byl zvolen Roger Torrent, celkově získali zastánci katalánské nezávislosti čtyři ze sedmi křesel ve vedení parlamentu. Naděje pro Carlese Puigdemonta a jeho opětovné zvolení premiérem tak stále trvá.

Článek

Katalánský parlament se ve středu sešel ke svému prvnímu zasedání. Na ustavující schůzi byli do předsednictva zvoleni celkem čtyři stoupenci nezávislého Katalánska. Předsedou parlamentu se stal osmatřicetiletý člen strany Republikánská levice Katalánska Roger Torrent. Právě jeho zvolení je nadějí pro bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který v této chvíli kvůli obavám ze zatčení pobývá v Bruselu.

Torrenta separatisté prosadili až ve druhém kole hlasování, kde jim stačila prostá většina 65 hlasů přítomných poslanců. Unionistická strana Ciutadans, vítěz prosincových voleb, navrhla do čela parlamentu Josého Maríu Espeja. Zastánci jednoty se Španělskem však mají v parlamentu pouze 57 hlasů. Ty na jeho zvolení nestačily a musel se spokojit s místopředsednickou funkcí.

Klíčovou byla pro úspěch separatistů pomoc osmi poslanců koalice Katalánsko společně můžeme, kteří sice nepodporují nezávislost Katalánska, při volbě předsedy však odevzdali prázdné hlasovací lístky s odůvodněním, že nechtějí přispět ke „zfalšované většině“ založené na nepřítomnosti obviněných poslanců.

Prozatímní vedení parlamentu umožnilo hlasovat v zastoupení trojici uvězněných politiků, mezi nimiž je i bývalý vicepremiér Oriol Junqueras. Puigdemont ani čtyři další poslanci o to nepožádali. Právě kvůli jejich absenci neměli separatisté absolutní většinu ve stopětatřicetičlenném sboru.

„Prvním krokem bude neprodleně ukončit intervenci španělské vlády do našich institucí,“ řekl po svém zvolení Torrent, který zároveň přislíbil, že se bude snažit přispět ke sjednocení katalánské společnosti rozdělené na dva nesmiřitelné tábory.

Složení parlamentního vedení nahrává separatistům v chystané volbě předsedy vlády. Rozhodne také o tom, zda se Puigdemont bude moci o úřad ucházet prostřednictvím videokonference, jak navrhují strany usilující o nezávislost. Katalánští unionisté i centrální vláda v Madridu tuto možnost odmítají.

Zasedání se konalo v emotivní atmosféře. Křesla nepřítomných poslanců byla zakryta žlutými stuhami symbolizujícími hnutí za nezávislost Katalánska. Hlasování doprovázel hlasitý potlesk separatistických poslanců ve chvílích, kdy byli k odevzdání hlasů vyzváni někteří z uvězněných či v Belgii pobývajících politiků.

Puigdemont před začátkem schůze vyslal k poslancům vzkaz prostřednictvím svého twitterového účtu. „Vezměme si zpět své instituce. Bojujme za naši vlast. Ukažme důstojnost,“ stojí v jeho vyjádření.

Puigdemont zatím zcela nevyjasnil, zda se hodlá ucházet o premiérský post z Bruselu, nebo zda se vrátí do vlasti. Pokud vstoupí na španělskou půdu, hrozí mu okamžité zatčení.

Reklama

Doporučované