Hlavní obsah

Naděje pro stánkaře. V Chorvatsku je vyřadili z EET kvůli dešti

Rozhovor s Klausem Hornitschkem, jehož firma dodává 40 procent EET pokladen v Chorvatsku.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Jak se ujala evidence tržeb v Chorvatsku, které Andrej Babiš často uváděl jako náš EET vzor?

Článek

Když Andrej Babiš přesvědčoval politiky i veřejnost o svém projektu elektronické evidence tržeb, opakovaně předkládal příklady, že systém funguje a že s ním dokonce podnikatelé nemají problém. Zemí, do níž se otáčel, bylo Chorvatsko, kde evidenci tržeb zavedli v roce 2013.

Chorvatský podnikatel Klaus Hornitschek patří mezi ty, kteří na evidenci v Chorvatsku vydělali. Jeho firma Fiskal 1 získala majoritní podíl na tamním trhu s evidenčními pokladnami. Říká, že v mnoha ohledech je Česko po spuštění EET Chorvatsku podobné - včetně výjimek udělovaných na poslední chvíli pro některé skupiny podnikatelů.

Zpětně, až po zavedení evidence, tu například dostali výjimku stánkaři, kteří prodávají své vypěstované ovoce a zeleninu. „Změnili zákon, protože není příliš praktické používat pokladnu na venkovním trhu, kde může pršet,“ vysvětluje Klaus Hornitschek.

Připomíná také, že chorvatské úřady byly zkraje v evidenci benevolentní. Ministr financí dal všem třicetidenní generální pardon. Pokuty a tresty začaly chodit až s druhým měsícem provozu.

Video: Víte všecho o české EET? 20 otázek a odpovědí.

Co ještě nevíte o účtenkách?

Kdo a co se bude kontrolovat?

Jak se zachovat, když vypne proud?

Reklama

Doporučované