Hlavní obsah

Naděje pro vesmírné turisty. Virgin Galactic je po dvou letech opět v kosmu

Miliardář se raduje. Jeho loď pro vesmírné turisty po dvou letech opět dosáhla kosmu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Raketoplán soukromé vesmírné cestovky Virgin Galactic úspěšně vyletěl ke hranici kosmu: po dvou letech a poprvé z nového kosmodromu v Novém Mexiku.

Článek

Když se raketoplán britského miliardáře a majitele vesmírné cestovky Virgin Galactic Richarda Bransona dostane po dvou rocích opět ke hranici kosmu, padá i respirátor z úst a přichází objímání.

Dřív plánované lety překazily v prosinci a v únoru technické problémy. Akcie podniku však i přes zažité dvojité zklamání rostly dva dny před tímto sobotním testem až o 22 procent. Investoři se nespálili, protože test vyšel a raketoplán neshořel.

Mach 3 a přes 75 kilometrů za minutu

Raketoplán Unity vynesl do výšky 13 kilometrů mateřský letoun VMS Eve. Menší suborbitální loď se dvěma piloty se pak oddělila, zažehla na 60 sekund vlastní motory a rychlostí třikrát překračující rychlost zvuku vylétla do výšky 89,2 kilometru. Důvodů k Brensonově radosti, jakož i k radosti jeho zaměstnanců i akcionářů firmy bylo hned několik.

První let z nového kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku nesl výzkumné vědecké nástroje NASA, která za ně firmě platí. Virgin Galactic si však i sama nasbírala data ke splnění posledních dvou zpráv nutných k tomu, aby letecký úřad souhlasil s komerčním provozem znovupoužitelných kosmických lodí.

První platící „pasažéři“ budou Italové

Druhý zkušební let už tak bude se čtyřmi letovými specialisty z Itálie, kteří otestují plné cestovní vybavení lodi a sami si zajistí část tréninku na astronauty: dohromady firmě za let zaplatí dva miliony dolarů, tedy o půl milionu méně než je běžné. Třetího výstupu nad 80 kilometrů za hranici kosmu uznávanou americkou armádou se má příští rok účastnit už i první soukromý pasažér. A tím by měl být Richard Branson.

Poptávka je vysoká, lístky podraží

Pak mají přijít na řadu i majitelé 600 lístků, kteří za lístek zaplatili od 200 tisíc do 250 tisíc dolarů, tedy až 5,2 milionu korun. Tehdy se rezervace prodávaly naposledy a šanci nepromarnili třeba ani herec Leonardo DiCaprio nebo zpěvák Justin Bieber. Letos by se měly prodávat znovu, kvůli vyšší poptávce však zřejmě i za vyšší cenu.

Konkurencí firmy Virgin Galactic na poli suborbitálních letů, tedy těch, které překonají hranici vesmíru, ale nedosáhnou na oběžnou dráhu Země, je i podnik Blue Origin šéfa Amazonu Jeffa Bezose – ten chce první posádku ve své raketě New Shepard poslat vstříc kosmu už 20. července.

Reklama

Doporučované