Hlavní obsah

Naděje pro ženy s dědičnou rakovinou prsu. Vědci hlásí úspěch v léčbě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Britští lékaři oznámili úspěch léku olaparib, který testovali u žen s dědičnými formami rakoviny prsu. V případě udržovací terapie snížil riziko návratu nemoci, či úmrtí pacientky do tří let od vyléčení o 40 procent.

Článek

Ženám, které mají dědičné dispozice ke vzniku nádoru prsu, svitla naděje v podobě léku olaparib. Lék snižuje riziko, že se nemoc znovu vrátí nebo, že pacientka na rakovinu zemře, o 40 procent. Za dědičné predispozice ke vzniku nádoru prsu či vaječníků jsou ve většině případů zodpovědné geny BRCA1 a BRCA2. Na mutaci v těchto genech je možné se nechat vyšetřit.

Mezinárodní studie, která měla ověřit účinnost olaparibu, byla zastavena po pouhých 2,5 letech poté, co jednoznačně prokázala výhody léku. Výzkum měl původně trvat 10 let. Výsledky studie jsou publikované v lékařském časopise New England Journal of Medicine.

Až 85,9 procent žen, které 12 měsíců od skončení léčby po dobu jednoho roku dostávaly olaparib, zůstaly naživu další tři roky a nemoc se jim nevrátila. Ze žen, které dostaly placebo, se podobného scénáře dočkalo jen 77,1 % žen. Podobný rozdíl se objevil i u sledování metastáz, kdy se rakovinové buňky oddělí od primárního nádoru a napadnou jiné tkáně. Vyhnulo se jim 87,5 procent žen, které braly olaparib, a jen 80,4 % žen, které dostávaly placebo.

Z 921 pacientek, které braly olaparib, jich 106 zemřelo do tří let nebo se jim nemoc vrátila. Z 915 žen, které dostávaly placebo, jich 178 zemřelo nebo se jim rakovina vrátila.

„Z hlediska pokusů o léčebnou terapii je to opravdu zásadní výsledek,“ vysvětlil pro britský deník The Guardian profesor Andrew Tutt z Institute of Cancer Research (Institutu pro výzkum rakoviny) v Londýně, který mezinárodní studii vedl.

„Na každou 100. ženu, která se léčí, tak připadne 8 až 9 žen, které přežijí a daří se jim bez náznaků toho, že by se jim rakovina prsu vrátila nebo se u nich projevila rakovina jiného typu,“ dodal Tutt.

Do doby, než byla tato studie provedena, neexistovalo nic, co by pomohlo ženám, které s tímto typem rakoviny bojují, píše list. Jedna z nejtěžších forem rakoviny přitom nejčastěji napadá mladé dívky a ženy, které se navíc obávají, že když ji porazí, nemoc si zase najde cestu zpět.

„Ve Velké Británii jsou s dědičným typem rakoviny prsu, kterou způsobuje mutace BRCA genů, každoročně diagnostikovány tisíce žen,“ uvedl lékař Simon Vincent, který řídí výzkum v charitativní organizaci Breast Cancer Now. „Dokončení nemocniční léčby může být neuvěřitelně obtížné. Na naši tísňovou linku se ozývá řada žen, které se úzkostlivě obávají toho, že se jim pak rakovina vrátí. Objevení léčby, která tomu zabrání, je proto naprosto zásadní.“

Podle lékaře je důležité, aby výrobci léku co nejdříve požádali o udělení licence a ohodnocení toho, kdy ho může začít používat britský veřejný zdravotnický systém NHS. Lék už byl schválen k léčbě jiných forem rakoviny prsu, vaječníků, prostaty a slinivky. Je ale drahý a britský zdravotnický systém ho zatím nevyužívá. V České republice se využívá k udržovací terapii při některých formách rakoviny.

Reklama

Doporučované