Hlavní obsah

Mugabe odstoupí výměnou za imunitu, lhůtu ale nedodržel

Mugabe odstoupí, výměnou za rezignaci požaduje imunitu pro sebe a svou ženu GraceVideo: AP

 

Reklama

Zimbabwský prezident Robert Mugabe přistoupil při vyjednávání s armádou na to, že rezignuje. Výměnou chce pro sebe i svou ženu Grace imunitu. Ultimátum ale nedodržel.

Článek

Zimbabwský prezident Robert Mugabe přistoupil při vyjednávání s armádou na to, že rezignuje, informovala dnes zpravodajská televize CNN. Odvolala se přitom na zdroje obeznámené s rozhovory mezi hlavou státu a generály. Výměnou prý 93letý prezident i jeho manželka Grace získají úplnou imunitu. Hlava státu ovšem nedodržela pondělní ultimátum, jež mu pro abdikaci stanovila vládní strana. Její vedení se proto dnes odpoledne sejde, aby projednalo spuštění ústavní procedury odvolání prezidenta. 

V neděli v televizním projevu k národu Mugabe uvedl, že zůstane prezidentem ještě několik týdnů. Konktrétně do prosincového sjezdu své vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta, která mu udělila ultimátum k odstoupení z funkce prezidenta do pondělí.

Vedení ho ze strany v sobotu vyloučilo, stejně jako jeho manželku Grace. Na post předsedy schválila partaj Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu.

Proti Mugabemu a jeho autoritářskému režimu se konaly opakované demonstrace. Minulý týden jeho vládu přerušila armáda, která na něj uvalila domácí vězení a de facto převzala moc v zemi. Mugabe je prezidentem od roku 1980. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize, země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti.

Reklama

Doporučované