Hlavní obsah

Naděje v boji s rakovinou. Sotio ze skupiny PPF hlásí slibné výsledky léku

Pohled do laboratoře firmy Sotio.

Reklama

Biotechnologická firma Sotio testovala na pacientech své nové léčivo nádorů SOT101. Nyní má klinická studie pozitivní výsledky u nemocných s pokročilými pevnými nádory. Nemocní přípravek snášejí bez větších vedlejších účinků.

Článek

V červenci 2019 dostal první pacient s nádorem lék SOT101, který vyvíjí společnost Sotio ze skupiny PPF. Firma nyní zveřejnila výsledky klinické studie u lidí s pokročilými a metastazujícími nádory.

SOT101 je přípravek na bázi bílkoviny interleukin IL-15, která podněcuje bílé krvinky k likvidaci nádorových buněk. Je zaměřen na nádory kůže a ledvin.

Přípravek SOT101 prokázal v klinické studii vysokou úroveň bezpečnosti a slibnou účinnost jako monoterapie i v kombinaci s pembrolizumabem.
Radek Špíšek, generální ředitel Sotio

Testuje se kromě USA, Španělska a Francie i v Česku, a to ve dvou částech. Jedné skupině byl SOT101 podán v rámci monoterapie – léčby jedním lékem, druhé v kombinaci s pembrolizumabem, který se používá k léčbě některých nádorů.

„Výsledky jsou velmi nadějné a pomáhají stanovit další směřování našeho klinického vývoje. Přípravek SOT101 prokázal v klinické studii vysokou úroveň bezpečnosti a slibnou účinnost jako monoterapie i v kombinaci s pembrolizumabem,“ říká profesor Radek Špíšek, generální ředitel Sotio.

Přípravek SOT101 stimuluje imunitní systém tím, že aktivuje bílé krvinky, které pak likvidují nádorové buňky – hlavně T-lymfocyty nebo NK buňky. Tzv. T-lymfocyty jsou bílé krvinky důležité pro imunitní systém, které dokážou zabíjet nádorové buňky, a NK buňky jsou rovněž buňky imunitního systému, jež se vyvíjejí v kostní dřeni.

Jak Sotio uvádí v tiskové zprávě, jde o nadějnou terapeutickou látku, která se dobře kombinuje se zavedenými onkologickými léky, a to bez významnějších vedlejších účinků.

SOT101 dobře snášeli pacienti s pokročilými pevnými nádory, které se utvářejí zmnožením zhoubných buněk, jež vytváří kus pevné hmoty.

Léčivo však tolerovaly obě skupiny nemocných. U většiny z 13 pacientů s pokročilými či metastazujícími pevnými nádory odborníci zaznamenali pozitivní odezvu na přípravek SOT101 v kombinaci s pembrolizumabem, stejně jako u lidí, kterým nepomohla předchozí léčba tzv. checkpoint inhibitory (CPI).

Lékaři v rámci studie zaznamenali tři částečné odpovědi na léčbu a čtyři případy dlouhodobé stabilizace onemocnění u pacientů, kteří již absolvovali jiné formy léčby.

U 30 pacientů s pokročilými či metastazujícími pevnými nádory, kterým byl podán pouze SOT101, byly prokázány slibné účinky přípravku. Stejný pokrok lékaři zaznamenali také u pacientů, jimž se zdravotní stav léčbou CPI nezlepšil.

Sotio

Mezinárodní biotechnologická společnost z české skupiny PPF.

Zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv.

Produktové portfolio Sotia:

– přípravky na bázi interleukinu IL-15,

– imunoterapie DCVAC (využití dendritických buněk získávaných z krve pacienta),

– nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC),

– buněčné terapie BOXR.

U jednoho z pacientů se částečně ukázal účinek přípravku SOT101 v kombinaci s pembrolizumabem poté, co se mu během monoterapie přípravkem SOT101 onemocnění vrátilo.

„Odpovědi na hodnocený léčivý přípravek pozorované u pacientů s pokročilými pevnými nádory jsou povzbudivé. Věříme, že další vývoj přípravku SOT101 naváže na dosavadní výsledky jak v rámci probíhající klinické studie fáze 2, tak i připravované velké studie fáze 2, která bude zahájena během příštího roku,“ popisuje Špíšek.

Ačkoli jsme byli v posledním desetiletí svědky významného pokroku v oblasti vývoje nových onkologických léčiv, stále naléhavě potřebujeme nové terapeutické možnosti pro pacienty s různými druhy nádorových onemocnění.
Aurélien Marabelle, vedoucí lékař koordinující klinickou studii s přípravkem SOT101

Cílem klinické studie bylo na lidech ověřit bezpečnost a najít správnou dávku přípravku. V rámci studie lékaři stanovili doporučenou dávku léku pro připravovanou další studii.

Profesor Aurélien Marabelle, vedoucí lékař koordinující klinickou studii s přípravkem SOT101 a imunoonkolog z pařížského Ústavu Gustava Roussyho, dodává: „Ačkoli jsme byli v posledním desetiletí svědky významného pokroku v oblasti vývoje nových onkologických léčiv, stále naléhavě potřebujeme nové terapeutické možnosti pro pacienty s různými druhy nádorových onemocnění.“

Výsledky studie Sotio představuje na 36. výročním zasedání Společnosti pro protinádorovou imunoterapii (SITC). Největší světová konference v oblasti využití imunoterapie v boji s onkologickými onemocněními se letos koná ve Washingtonu.

„Data prezentovaná na letošní konferenci SITC prokazují velký potenciál přípravku SOT101 u léčby pokročilých nebo metastazujících pevných nádorů,“ říká Marabelle.

Sotio je mezinárodní biotechnologická společnost patřící do skupiny PPF, která zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv. Přípravek SOT101 spadá do jejího portfolia léčiv na bázi interleukinu IL-15, společnost však hledá i další nové léky na rakovinu.

Klíčovým projektem Sotia byla imunoterapie DCVAC s využitím dendritických buněk získávaných z krve pacienta, která má základ v českém Motole.

Loni Sotio expandovalo v USA. Koupilo od americké firmy Unum Therapeutics vývojový program buněčné protinádorové léčby. Společnost tak získala i část laboratoří a kanceláří včetně technologického vybavení.

S Unum Therapeutics koupila i práva k protinádorové platformě CAR-T buněčné terapie BOXR. Tato terapie se připravuje pro každého pacienta zvlášť a využívá jeho vlastní imunitní systém.

Reklama

Doporučované