Hlavní obsah

Nadějná čísla. Volně žijících goril horských je po desítkách let více než tisíc

Goril horských je po dlouhých desetiletích více než tisíc.Video: Reuters

 

Reklama

Populace goril horských po desítkách let opět překročila hranici tisíce jedinců. Za posledních osm let se počet těchto primátů v národních parcích na hranici Ugandy, Rwandy a Konga zvýšil ze 480 na 604. Oznámil to Světový fond na ochranu přírody. Dalších 400 goril horských žije v ugandském parku Bwindi.

Článek

V padesátých letech se počet jedinců gorily horské, poddruhu gorily východní, odhadoval na několik stovek, v 80. letech jich badatelé napočítali kolem 620 a před osmi lety 786. Nyní podle ochranářů v oblasti pohoří Virunga žije 604 ohrožených goril a v parku Bwindi 400. Celkem tedy vědci a strážci parků napočítali 1004 jedinců.

„Pro tento kriticky ohrožený druh jsou to fantastické zprávy a ukazuje to, že i druh na okraji propasti je ještě možné zachránit,“ řekla zástupkyně WWF pro střední a západní Afriku Ilka Herbingerová. Zároveň ale upozornila, že jsou gorily horské nadále ohroženy ozbrojenými střety, pytláctvím, nemocemi a důsledky změny klimatu. Nebezpečí pro životní prostředí goril horských v posledních letech představuje také úsilí o těžbu ropy ve východním Kongu.

Hrana Tomáše Vzorka.Video: Tomáš Vzorek

V konžské části chráněné oblasti, národním parku Virunga, se letos narodilo už osm gorilích mláďat. Zároveň přišlo při ochraně tohoto ohroženého druhu při střetech s pytláky a místními milicemi osm strážců parku o život.

Gorily horské proslavil film Gorily v mlze, v němž si hlavní roli americké vědkyně Dian Fosseyové zahrála Sigourney Weaverová. Zooložka Fosseyová zasvětila život výzkumu a ochraně horských goril. V roce 1985 ji zabili pytláci v džungli ve Rwandě.

Reklama

Související témata:

Doporučované