Hlavní obsah

Tři studie, které dávají naději. Vakcíny fungují lépe, než se čekalo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

První dávka očkování snižuje u osob nad 80 let riziko hospitalizace o 81 procent. A to už 4 týdny po podání, vyplývá ze skotské studie. Podle izraelských dat to zase vypadá, že látka Pfizeru brání přenosu covidu o zhruba 90 %.

Článek

Z výzkumu vedeného skotským Úřadem pro veřejné zdraví (PHS) vyplývá, že látka společnosti Pfizer snižuje mezi 28. a 34. dnem po první dávce riziko hospitalizace o 85 procent. „Oxfordská“ vakcína firmy AstraZeneca snižuje čtyři týdny po podání první dávky riziko pobytu v nemocnici až o 94 procent.

Vědci z Edinburské univerzity zkoumali spolu s kolegy z PHS počet hospitalizací a zdravotní stav u lidí, kteří dostali jednu dávku vakcíny, a porovnali je s počtem hospitalizovaných, kteří nebyli naočkováni vůbec. Celkem se u lidí nad 80 let, u kterých hrozí těžší průběh nemoci, snížilo riziko přijetí do nemocnice o 81 procent už čtyři týdny po podání první dávky.

„Tyto výsledky jsou velice povzbudivé a daly nám pádný důvod být do budoucna optimisty,“ okomentoval závěr studie profesor na Edinburské univerzitě a spoluvedoucí studie Aziz Sheikh pro britskou komerční televizi ITV. „Konečně máme důkazy z celé země o tom, že očkování poskytuje ochranu před hospitalizací,“ dodal vědec. „Je třeba, aby se urychlilo podávání první dávky na celém světě.“

Sheikh upozornil, že výsledky studie jsou předběžné a je nutné podrobit je nezávislé vědecké recenzi. Podobné výsledky je podle něj možné očekávat i u dalších zemí, které očkují látkami firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca.

Jde o první studii, která se zabývá prevencí hospitalizací očkováním na národní úrovni. Vědci provedli výzkum mezi 8. prosincem a 15. únorem, kdy dostalo ve Skotsku první dávku 1,14 milionu lidí. Tedy asi jedna pětina Skotů. Pfizerem bylo naočkováno přibližně 650 tisíc lidí, půl milionu aplikovaných dávek pocházelo od AstraZenecy. Během zkoumaného období skončilo ve skotských nemocnicích zhruba 8000 lidí, ale jen 58 z nich obdrželo první dávku vakcíny, píše BBC.

V pondělí vědci zveřejnili také předběžná data z obdobné studie v Anglii. Studie naočkovaných zdravotníků ukazuje, že první dávka vakcíny Pfizer/BioNTech snižuje riziko nákazy o více než 70 %. S druhou dávkou je to 85 procent. Látka také čtyři týdny od první dávky snižuje u lidí nad 80 let riziko projevu příznaků onemocnění covid-19 o 57 procent.

Navzdory optimistickým údajům ale vědci varují, že jde o předběžná data a to, zda očkování skutečně zabraňuje i přenosu nemoci, se musí ještě potvrdit. Nedoporučují proto zatím žádné zmírnění platných opatření.

Zde se nabízí poslední data z Izraele. Podle uniklé studie, která měla vzniknout ve spolupráci izraelského ministerstva zdravotnictví a Pfizeru, se zdá, že látka Pfizeru snižuje přenos nákazy až o 89,4 procenta. Závěry studie zveřejnil na svém Twitteru izraelský novinář Nadav Eyal. Podle Bloombergu už výsledek studie potvrdila osoba obeznámená s jejím průběhem.

Společnost Pfizer/BioNTech uvedla, že stále ještě pracuje na analýze dat z Izraele, a uniklé závěry odmítla okomentovat. Podle vědců je ale třeba pamatovat na to, že očkovaní lidé se nechávají méně testovat. Výsledné číslo tak může být mírně zkresleno. „Potřebujeme více důkazů, abychom zjistili, o kolik procent přesně snižuje očkování přenos nákazy,“ prohlásila profesorka Zoe McLarenová z Marylandské univerzity pro Bloomberg. „Ale očekáváme, že až zohledníme zkreslení, zjistíme, že vakcína skutečně snižuje přenos. To je skvělá zpráva.“

Dva týdny po druhé dávce vakcíny Pfizeru navíc klesá riziko rozvoje těžkého průběhu onemocnění o 99,2 %, informovalo v sobotu izraelské ministerstvo zdravotnictví. Riziko úmrtí na covid-19 se dva týdny po podání obou dávek podle izraelských úřadů snižuje o 98,9 procenta.

Reklama

Doporučované