Hlavní obsah

Lék proti koronaviru míří do Česka. Je naděje, že rychle pomůže

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tisíc pacientů s remdesivirem budou lékaři testovat v Číně – ve Wu-chanu a v Pekingu.

Reklama

Pokud bude lék remdesivir fungovat, mělo by u pacientů dojít k výraznému zlepšení stavu během čtyřiadvaceti hodin. Co o remdesiviru víme?

Článek

Americká firma Gilead, která vyrábí experimentální lék remdesivir na nemoc COVID-19, schválila užití tohoto přípravku pro prvního pacienta v České republice.

Dostat by jej měl muž ležící v kritickém stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, který podle tamních lékařů je nejvážnějším případem onemocnění novým typem koronaviru.

Antivirotikum remdesivir sice nesplnilo naděje v boji s ebolou, avšak je tím jediným, co má svět nyní k dispozici proti novému koronaviru.

Pokud bude fungovat, mělo by výrazně zlepšit stav pacientů během čtyřiadvaceti hodin.

Užití experimentálního léku Remdesivir tento týden dočasně povolilo ministerstvo zdravotnictví. Americká firma ho přiděluje na základě žádosti pro konkrétní pacienty podle popisu jejich stavu.

Dočasné povolení pro užití léku platí na šest měsíců a jeho užití je vyhrazeno pro pacienty napojené na umělou plicní ventilaci. Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas, protože léka je experimentální, oficiálně neschválený lék.

Co o remdesiviru víme?

První popsané případy vzbuzují mírný optimismus.

Vůbec první člověk nakažený koronavirem, který lék vyvinutý společností Gilead vyzkoušel, byl pacient ze státu Washington. Šlo o prvního Američana, který se letos v lednu nakazil přímo ve Wu-chanu.

Během šesti dní v nemocnici se u něj vyvinul vážný, oboustranný zápal plic a začala mu odumírat plicní tkáň. Lékaři zavedli kyslíkovou terapii. Sedmý den jeho pobytu v nemocnici, kdy mu horečka stoupla na 39,4, nasadili remdesivir.

A i když byl do té doby přípravek vyzkoušen proti koronaviru jen na kočkodanu makakovi, americkému pacientovi do rána teplota klesla na 37,3, dostal chuť k jídlu a začal normálně dýchat.

V grafice: Jak se vyvíjel stav pacienta ze státu Washington

Foto: Seznam Zprávy

Graf ukazuje, jak se po jednotlivých dnech vyvíjela pacientova tělesná teplota, kašel, rýma, únava, nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha. Čtvrtý den byl pacient přijat na kliniku v oblasti Snohomish, sedmý den mu lékaři podali remdesivir. Následovalo výrazné zlepšení jeho stavu. Zdroj: The New England Journal of Medicine

O měsíc později se do nemocnice v Sacramentu dostavila pacientka, která žádnou cestovatelskou anamnézu neměla, ale měla podobné příznaky jako muž ze státu Washington.

Trvalo několik dní, než úřady povolily ji testovat. A ve chvíli, kdy se zjistilo, že je první diagnostikovanou Američankou nakaženou přímo ve Spojených státech, už byla ve vážném stavu. „Mysleli jsme, že umírá,“ popsal její stav George Thompson, místní specialista na infekční choroby.

Rozhodl se proto použít poslední dostupnou zbraň: remdesivir. „Den po infuzi se stav pacientky trvale zlepšil,“ popsal případ pro časopis Science. Zároveň však dodal: „Bohužel nemohu potvrdit, že zlepšení souviselo s podáním léku.“

V průběhu léčby remdesivirem totiž chtěl pacientku testovat, aby viděl, jestli viru v její krvi ubývá následkem léčby (tak mimo jiné probíhá testování na zmíněných makacích). V oblasti Sacramenta však bylo tou dobou dostupných jen dvacet testů na koronavirus, doktor Thompson se k nim nedostal a nemohl účinky remdesiviru ani takto zkušebně ověřit.

Hlavní otázka tak zůstává nezodpovězená. Pomohlo těmto pacientům antivirotikum firmy Gilead, nebo se zotavili sami?

Podle podrobné studie amerického Investigativního týmu COVID-19 je právě druhý týden nemoci nejzákeřnější, pak dochází ke zlepšení stavu. Pacient z Washingtonu navíc prokazoval pokles viru už před podáním antivirotika.

Klíčový je čas

Oba zmínění pacienti byli součástí programu, kterému se říká „compassionate use“, solidární užití mimo klinické studie.

Tento program se netýká jen pacientů nakažených koronavirem, lékaři do něj mohou hlásit například i onkologické pacienty, když dostupná léčba selže a existuje naděje, že experimentální lék spíše pomůže, než uškodí.

V rámci stejného programu dostanou léky i oba pražští taxikáři. Pokud tedy přípravek dorazí z Ameriky včas - včasné nasazení léku je totiž u antivirotik klíčové.

„Ten lék je zatím, pokud vím, v Americe. Až bude k dispozici, znovu posoudíme stav pacienta, jestli je vhodné mu lék nasadit,“ řekla ve středu dopoledne mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Z toho, zda se pacienti po remdesiviru zotaví, nemůžeme bohužel usuzovat, je-li lék skutečně účinným bojovníkem proti COVID-19. K posouzení účinnosti slouží jen randomizované klinické studie. Ty se teď rozbíhají na mnoha místech. První předběžné výsledky budou koncem dubna.

Proti ebole

Lék remdesivir vyvinula kalifornská biotechnologická společnost Gilead v boji proti ebole, jedné z nejhorších nemocí, s jakými se lidé setkali. Virus Eboly je stejně jako většina virů včetně koronaviru RNA virem, což znamená, že se může množit jen pomocí buňky hostitele.

Trik remdesiviru spočívá v tom, že k tomu buňce nabídne falešný stavební materiál, a tak zamezí dalšímu množení viru. Po prvních testech na zvířatech se zdálo, že by remdesivir mohl na ebolu fungovat, ale plošné testování v Kongu, kde vypukla před dvěma lety epidemie této nemoci, ukázalo, že není příliš efektivní. Jiné léky, monoklonální protilátky, zabíraly lépe.

Gilead mezitím zkoušel, co by se s remdesivirem dalo podniknout. Zda by nemohl být tím pravým lékem při potírání koronaviru MERS, který se objevil před osmi lety v Saúdské Arábii. Výzkum na makakovi z čeledi kočkodanovitých přesvědčil Americký národní institut zdraví, že je nadějným lékem.

„Remdesivir snížil závažnost nemoci, replikaci viru i poškození plic. Naše údaje ukazují, že remdesivir je slibnou antivirotickou léčbou, která může mít využití v boji proti příbuzným koronavirům, jakým je nový koronavirus 2019-nCoV,“ píše se ve vědecké studii.

Lepší než placebo?

Od kočkodanů k ampulce s obsáhlým příbalovým letákem je však ještě dlouhá cesta. Zásadní bude třetí fáze testování, která odstartovala na konci února.

Tisíc pacientů budou lékaři testovat v Číně – ve Wu-chanu a v Pekingu, další tisícovku po celé Asii bude testovat přímo Gilead, čtyři sta dalších pacientů bude procházet testy na padesáti různých lokalitách po celém světě.

Jedná se o tom, že by jedním z výzkumných míst bylo Česko. „V souvislosti s žádostí o poskytnutí experimentálního léku jsme se společností Gilead začali jednat i o této možnosti,“ řekla mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Klinické studie budou probíhat následovně: Polovina pacientů dostane placebo, druhá účinnou látku. Půjde přitom o takzvaně oboustranně slepé testy: ani pacient, ani lékař nebudou vědět, kdo má jen placebo.

Ve Spojených státech je centrem výzkumu Universita v Nebrasce, kde mají právě ještě z dob eboly k dispozici zvláštní izolované jednotky, ve kterých mohou testovat vysoce nakažlivé pacienty. Mezi prvními testovanými jsou dva pacienti z lodi Diamond Princess, na které byla vyhlášena karanténa.

Až budou známy výsledky první stovky pacientů, výzkum se předběžně vyhodnotí, a pokud se remdesivir ukáže jako efektivní lék, bude nabídnut i pacientům s placebem. Společnost už teď investuje desítky milionů dolarů do výroben případného léku a plánuje investice o řád vyšší.

Na Univerzitě v Nebrasce však počítají i s variantou, že remdesivir nebude dostatečně účinný. V tom případě zahájí výzkum dalších léků. Například právě monoklonálních protilátek, což jsou vlastně tytéž protilátky, které si tělo samo tvoří při boji s nemocí. Ty jsou největší nadějí i v boji s ebolou.

Reklama

Související témata:

Doporučované