Hlavní obsah

Nadějný rozsudek. Na jihu Moravy mohou po letech čekání začít stavět dálnice

Lidé u Kuřimi by se mohli brzy dočkat obchvatu.

 

Reklama

Kuřim už léta trápí desítky tisíc aut, která městem denně projedou. Nový rozsudek brněnského krajského soudu dává lidem naději, že se konečně dočkají obchvatu a dálnice. Verdikt totiž umožňuje, aby se na celém jihu Moravy začaly stavět důležité silnice, železniční tratě i energetické sítě.

Článek

V osmdesáti jihomoravských obcích si pochvalují čerstvé rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten zamítl žalobu čtyřiceti navrhovatelů, kteří požadují zrušení krajského územního plánu. Zásadní dokument zohledňuje trasy pro dálnice, železniční tratě nebo energetické sítě. Od přelomu tisíciletí kraji chyběl.

Smog a desítky tisíc aut každý den trápí obyvatele Kuřimi na Brněnsku. Už léta tam žádají obchvat i chybějící dálnici D43 z Brna na Svitavy, která by jedenáctitisícovému městu výrazně ulevila. Řidiči tam často uváznou v nepříjemných kolonách.

Také proto v Kuřimi a více než osmdesáti jihomoravských obcích vítají nové rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten zamítl žalobu, která požadovala zrušení územního plánu kraje. Zásadní dokument řeší stavby dálnic, železničních tratí nebo protipovodňovou ochranu. Jižní Moravě jako jedinému kraji v republice chyběl až do loňského října. Jeho předešlou verzi soud zrušil.

„Jsem velmi potěšen rozhodnutím soudu. Zásady územního rozvoje považuji za kvalitně zpracovaný dokument, který zohlednil všechny důležité výtky,” uvedl starosta Kuřimi a krajský zastupitel Drago Sukalovský.

Jinde naopak z rozhodnutí soudu radost nemají. Třeba Troubsko leží jen patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Kuřimi. Nový územní plán počítá s tím, že se nedaleko obce spojí dálnice a rychlostní silnice. Tamní obyvatelé už dříve sepsali petici proti plánům kraje. Troubsko patří ke čtrnácti obcím a dalším firmám či spolkům, které prostřednictvím advokátní kanceláře Frank Bold podaly žalobu na nový územní plán.

Krajský soud má nyní třicet dní na doručení odůvodnění rozsudku všem zúčastněným stranám. „Navrhovatelé se poté mohou s kasační stížností obrátit na Nejvyšší správní soud,” uvedla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

Reklama

Doporučované