Hlavní obsah

Nadlidský úkol pro Babiše. Utratit do konce roku 270 miliard

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Nečekaně dobrý výběr daní v srpnu zaujal i úředníky Ministerstva financí.

Článek

Začátkem prázdnin odhlasovala Sněmovna pětisetmiliardový schodek. Na jejich konci se zdá, že to o 150 miliard přehnala. To však není jediná zvláštnost koronavirového rozpočtu. Podle obvyklých superlativů prožívá Česká republika největší hospodářskou krizi od svého vzniku, zároveň Ministerstvo financí hlásí v srpnu rekordní výběr daní.

Také v osmém měsíci se dočkali někteří adresáti mimořádné koronavirové podpory. Obce a kraje inkasovaly 13 miliard jako kompenzaci za výpadek svého podílu na daních z příjmů. Prominutí sociálního pojistného v programu Antivirus C stálo pět miliard a ostatní programy včetně Antiviru A a B, které podporují firmy postižené výpadkem zakázek, se už pohybují na úrovni jedné miliardy. Pomoc obcím však byla mimořádná a Antivirus končí v září (C), respektive říjnu (A a B). Další eskalace výdajů není na dohled a příliš na tom nemění ani patnáct miliard za slíbený třináctý důchod.

To však znamená, že schodek rozpočtu, který v srpnu dosáhl 230 miliard, těžko dosáhne k plánovaným pěti stům miliardám. Stát se letos zadlužuje v průměru třiceti miliardami měsíčně a nic nenasvědčuje tomu, že se tempo zrychlí. To však znamená, že koncem roku deficit zůstane u značky 350 miliard. To je nevídané číslo, přesto neznamená takovou katastrofu, jako cifra odhlasovaná poslanci.

Tolik se na daních nikdy nevybralo

Za pomalejší růst deficitu může také nečekaně dobrý výběr daní v srpnu, který byl nejméně o deset miliard vyšší než ve stejném měsíci v minulých letech. Nečekaný výsledek zaujal i úředníky Ministerstva financí. Lepší výběr daně z příjmů u fyzických osob i podniků vysvětlili „úhradou daňových povinností v důsledku uplynutí posunuté lhůty pro podání přiznání za rok 2019 a možnost jejího zaplacení do 18. srpna“. Vyšší DPH zajistilo „razantní pokles výplat nadměrných odpočtů, který souvisí s citelným omezením mezinárodního obchodu v minulých měsících“, a na spotřebních daních se konečně projevila vyšší sazba za tabák. Přesto nejde vylepšení bilance daňových příjmů vysvětlit jenom tím, že u všech čtyř nejdůležitějších titulů došlo k náhodnému výkyvu.

Dokladem je výběr sociálního pojištění. Proti loňskému srpnu se vybralo o 5,4 miliardy méně. Pojistné ovšem promíjí program Antivirus, a kromě toho nemusí živnostníci platit minimální zálohu. Rozpočet tím v srpnu přišel o 6,2 miliardy. Logický závěr pak zní, že objem mezd, ze kterých se platí pojistné, byl o něco lepší než loni v srpnu. Proto nejsou na místě obavy, že se výběr daní v září vrátí na úroveň nejhorších jarních měsíců.

Naopak se tím otevírá vyhlídka, že se ekonomika může zotavit poměrně rychle. Český statistický úřad dnes přinesl detailní bilanci krize ve druhém čtvrtletí. Ekonomika se proti stejnému období minulého roku propadla o 11 procent. Vedle výpadku exportního průmyslu byl největší ranou pokles spotřeby domácností o 7,6 procenta. Příjmy rodin ze zaměstnání však během léta překonaly loňskou úroveň a nárůst srpnového výběru DPH proti loňsku o dvě miliardy svědčí, že se na něm podílí také znovu rostoucí spotřeba.

Reklama

Doporučované