Hlavní obsah

Nádor umíme vyšetřit i z krve, říká šéfka laboratoří, které „pilují“ léčbu rakoviny

Případ Angeliny Jolie velmi pozitivně přispěl medicíně, říká šéfka ostravských laboratoří.Video: Adam Junek

 

Reklama

Získat plicní tkáň je pro pacienta velmi zatěžující výkon. Genetický profil karcinomu získaný z krve umožní zpřesnit léčbu i bez toho.

Článek

Tato léčba vám nepomůže, pojďte rovnou zkusit něco jiného a neztrácejte zbytečně čas. Aby bylo možné toto pacientovi s rakovinou, konkrétně nádorem tlustého střeva a konečníku říct, je cílem výzkumu ostravských laboratoří CGB, které spadají pod zdravotnickou skupinu EUC.

Zkoumají proto genetické znaky samotných nádorů.

„V současné medicíně víme, že pacienti, kteří mají diagnostikováno stejné onemocnění, často nereagují stejně na stejný lék. Někteří reagují výborně, někteří reagují méně a někteří vůbec ne. A velký podíl na tom má genetická výbava toho nádoru,“ říká šéfka laboratoří Magdalena Uvírová.

A právě tyto znaky se snaží ve Vítkovicích odhalit a lépe tak zacílit léčbu.

Pomoci k tomu může i další místní výzkum.

„Zabýváme se zjednodušením diagnostiky těchto znaků, protože diagnostika může být pro pacienta velmi zatěžující. Třeba získat tkáň pro vyšetření plicního nádoru je pro pacienta poměrně velký výkon. Dnes ale víme, že nádorové buňky jsou uvolněné a cirkulují v krvi. A je možno nabrat krev pacientovi a my jsme schopni ten genetický profil nádoru vyšetřit z krve,“ popisuje Uvírová.

Jak výzkum probíhá? Čemu pomohla Angelina Jolie? A proč je zrovna nádor tlustého střeva tak rozšířený? Podívejte se ve videorozhovoru s Magdalenou Uvírovou nahoře v článku.

Laboratoře CGB patří mezi projekty, které jsme vám představili v seriálu o výzkumu, za nímž stojí čeští miliardáři. Připomeňte si jej v pořadu Dobrý byznys.

Dobrý byznys: Jak bádají čeští miliardáři.

Reklama

Doporučované