Hlavní obsah

Nádrž v Uherském Brodě zadrží vodu v krajině, slouží i k rekreaci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zástupci radnice dnes v Újezdci, který je místní částí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, slavnostně otevřeli novou retenční nádrž.

Článek

Slouží k zadržení vody v krajině, plní protipovodňovou a rekreační funkci, má přispět i k rozmnožování ohrožených druhů živočichů. Stavba nádrže začala loni v létě. Přišla zhruba na 8,8 milionu korun, z toho 4,1 milionu korun činila dotace z Ministerstva zemědělství, řekl dnes ČTK uherskobrodský radní David Surý (KDU-ČSL).

Areál nádrže zabírá asi 2,5 hektaru. Jeho přirozeným centrem je nově vybudovaný rybník, který napájí prostřednictvím obnoveného mlýnského náhonu voda z nedaleké řeky Olšavy. Další část tvoří dočasné vodní plochy. „Jejich dno není tak nepropustné, jako v případě rybníka. Voda se tam vsakuje a odpařuje,“ uvedl Surý.

Kolem vodních ploch nechalo město osadit lavičky a rozmístit špalky, na které se mohou lidé posadit. V rybníce je možné si zaplavat. „U rybníka budeme vysypávat kačírek, aby tam lidé při koupání nemuseli být v blátě. Počítá se i s přírodní stavbou z vrbového proutí, která má poskytnout stín. U nádrže jsme sice vysadili desítky stromů, ale jsou zatím maličké a přirozený stín netvoří,“ řekl Surý.

K rybníku vede nově vytvořená přístupová cesta vysypaná štěpkou. Stejně jako dočasná vodní plocha, která tvoří mokřad, je rybník obehnaný hrází. Po hrázích se mohou zájemci volně procházet. Obě vodní plochy jsou opatřeny vypouštěcím zařízením, rybník navíc i požerákem.

Reklama

Doporučované