Hlavní obsah

Nadšenci křičeli „hurá” a vrhali se na německé protivníky. Rekonstrukce připomněla obléhání Leningradu

Rekonstrukce obléhání LeningraduVideo: AP

 

Reklama

Scéna jako vystřižená z druhé světové války - němečtí a ruští vojáci se připravují na bitvu o Leningrad. Při výročí 75 let od události v Petrohradu toto obléhání zrekonstruovali se vší parádou.

Článek

„Všichni střílejí a křičí hurá - je to velký adrenalin. V ten moment chcete jako voják prostě jen přežít,” vysvětluje nadšeně v této bitvě německý voják Sergej Spiridonov. Stejně jako on se i další, přes týden obyčejně pracující lidé, rozhodli dobrovolně ztvárnit jednu z největších bitev ruské historie.

Sedmý mezinárodní festival pořádali nadšenci prakticky na stejném místě, kde před 75 lety sovětští vojáci zlomili německé vojsko a vydláždili si tak cestu k dobytí Leningradu. Vrcholem přehlídky byla rekonstrukce válečné operace „Jiskra”, která za druhé světové války umožnila Sovětskému svazu spojit železnicí Leningrad se zbytkem země.

Účastníci bitvy se oblékli do dobových uniforem a pracovali s dobovými zbraněmi. Koníček to není zrovna levný, fanouškům ho ale dle vlastních slov vynahrazují nezapomenutelné emoce. Nejtěžší bylo samozřejmě hrát německé vojáky. V takové chvíli je prý nejobtížnější být skutečně zuřivý, zase to ale nabízí nový způsob, jak na válku pohlížet.

Zbraně jsou sice nabité slepými náboji, i přesto je ale manipulace s nimi velmi nebezpečná. Na podobných přehlídkách proto platí striktní bezpečnostní pravidla, manipulátoři se zbraněmi disponují zbrojními pasy. Ani to ovšem ruské rodiny neodradilo vzít na akci svoje děti. Rodiče jsou prý rádi, že se jejich ratolesti naučí respektovat ty, kteří bojovali za svobodu celé země.

Reklama

Doporučované