Hlavní obsah

Nadšenci studovali legendami opředený statek na Šumavě, záhadné jevy nezjistili

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několikaletý výzkum věnovali nadšenci ze spolku Paranormal tým studiu materiálů o statku Pohádka na samotě nedaleko šumavského Čachrova. S místem je spojeno několik mýtů, některé sahají do 18. století.

Článek

Jiné mýty zase souvisejí s posledním nájemníkem, usvědčeným pětinásobným vrahem Ivanem Roubalem. O svém zjištění natočili nadšenci dokument. Přestože podle některých mýtů je místo prokleté a jsou mu připisovány nezvyklé až hororové události a někteří lidé tam prý zažívají zvláštní pocity, žádné paranormální jevy ani nevysvětlitelné záhady badatelé na Pohádce při měření přístroji ani při pátrání v archivech a kronikách nenašli.

Záhadám kolem usedlosti Pohádka se členové spolku věnovali s přestávkami od roku 2013. Na opuštěném a chátrajícím statku i několikrát přespali, aby mohli vyvrátit některé z mýtů. Traduje se například, že kdo tam přenocuje, zemře, že kdo tam žil, zešílel nebo že kdo tam vstoupí, je prokletý. Mýty kolem usedlosti jsou podle dokumentaristy Paranormal týmu Ondřeje Bezoušky spojovány se třemi příběhy. Prvním je údajné ukamenování čarodějnice, která způsobila požár nedaleké obce Strážov v květnu 1842. Druhým je osud německé rodiny Pangerlů, která statek tehdy nazývaný Christlhof obývala do roku 1945. Podle mýtů členové rodiny zešíleli a prokletí místa je dohnalo k vraždám i sebevraždám a nakonec k útěku. Třetí okruh mýtů se vztahuje k Ivanu Roubalovi, o němž někteří lidé tvrdí, že to byl klidný člověk, ze kterého prokletí statku udělalo sériového vraha.

„Našim cílem bylo oddělit ty mýty od faktů. Snažili jsme se k tomu přistupovat maximálně validně, najít objektivní informace a data, která je možné dohledat, a zároveň jsme chtěli dát šanci lidem, kteří tvrdí, že tam zažili něco, co nedokážou racionálně vysvětlit,“ popsal Bezouška. Badatelé měli zprostředkované informace o tom, že na místě má někdy problémy technika - zastaví se nebo přestane pracovat. Nejčastěji tam mají lidé tísnivé pocity, že je něco pozoruje. To ale nelze nijak prokázat, protože je to na úrovni subjektivních prožitků, uvedl Bezouška. Zatímco měření elektromagnetismu, teplot či vzdušných proudů žádné paranormální jevy neprokázalo, pátrání v archivech a kronikách mnohé vysvětlilo.

Dokumenty vyvrátily pověst o ukamenování čarodějnice údajně odpovědné za požár Strážova. Podařilo se dohledat nejen jméno ženy, v jejímž domě ničivý požár vznikl, ale i to, že zemřela až několik let po požáru a je pohřbena na hřbitově. O rodině údajně šílených Pangerlů, o vraždách, sebevraždách a jejich útěku zase archivy prozradily, že německou rodinou potkal stejný osud jako mnohé jiné rodiny v pohraničí. Ve válce a na jejím konci padli dva mladí synové, další syn byl zraněn a další zajat. Členové rodiny pak byli po válce z pohraničí odsunuti. Pověsti o desítkách Roubalových vražd vyvrátilo policejní vyšetřování a soudy, které Roubala usvědčily z pěti vražd. Se statkem Pohádka jsou ale spojovány dvě údajné vraždy připisované Roubalovi, a to záhadné zmizení podnikatele a jeho ruské přítelkyně. Roubal o nich tvrdil, že odjeli do Německa, dodal Bezouška.

Reklama

Doporučované