Hlavní obsah

Nadšenci v uniformách připomněli úspěšnou obranu Brna za třicetileté války

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nadšenci v historických kostýmech a uniformách v sobotu v Brně připomněli výročí úspěšné obrany města při švédském obléhání za třicetileté války.

Článek

Na svahu Kraví hory předvedli například rychlý výpad obránců Brna na švédské polní opevnění, nechyběla ani jízda a palba z mušket. Bitevní ukázka se do programu vrátila po loňském výpadku způsobeném pandemií koronaviru a souvisejícími opatřeními.

Už dopoledne prošel městem průvod zakončený položením věnce na hrob velitele obrany Brna Louise Raduita de Souches. Hlavní program hostila odpoledne Kraví hora. Volné svažité prostranství tam umožňuje zorganizovat rozsáhlou bitevní ukázku, na kterou je také dobře vidět, čehož využily stovky lidí. V roce 1645 se podobné střety odehrávaly spíše na svazích Špilberku, kde je však dnes park se vzrostlými stromy.

Připomínky úspěšné obrany Brna skončí v neděli duchovně zaměřenou částí programu. V 10:00 začne v katedrále na Petrově mše za šťastnou budoucnost Brna, kterou odslouží biskup Vojtěch Cikrle. V 15:00 začíná komentovaná prohlídka jezuitského kostela a sochy pátera Martina Středy. Socha od loňska stojí před chrámem, kde je kněz Středa, duchovní opora obránců Brna, pohřbený. V podvečer pak mohou zájemci vyrazit ještě na koncert v zahradách pod Petrovem.

Takzvaný Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna, svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka města. Při několikaměsíčním obléhání Brna měli Švédové velkou převahu. Úspěch Brňanů přispěl k tomu, že se město stalo na úkor dobyté Olomouce metropolí Moravy.

S obranou města se pojí známá brněnská pověst. Švédský vojevůdce Torstenson se prý po dlouhém neúspěšném obléhání zavázal, že pokud nedobude město do poledne, odtáhne. Byl velmi blízko úspěchu, a proto se obránci uchýlili ke lsti a z chrámu na Petrově odzvonili poledne už v 11:00. Švédové odtáhli a ze lsti se stala dodnes udržovaná tradice „brněnského poledne“.

Reklama

Doporučované