Hlavní obsah

Nadšení vystřídaly obavy. Wall Street už Trumpovi nevěří, akcie se propadají

Wall Street přestává Trumpovi věřit.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Americké akciové trhy reagují na plánované nahrazení Obamacare i daňovou reformu.

Článek

Po prvních třiceti dnech v úřadu prezident Donald Trump přiváděl akciové trhy k šílenství. Wall Street se zelenala, akcie i indexy skokově připisovaly procenta a investoři si mnuli ruce. Nyní je ale všechno jinak. Plánované zdravotnické reformě, jež má nahradit Obamacare, trhy nevěří a začínají ztrácet.

Momentální situaci příliš neprospělo ani oznámení o rozpočtových škrtech, které se mají dotknout zdravotnictví. To přijde o 18 procent svého rozpočtu. Ještě hůře je na tom pak ministerstvo pro životní prostředí, které ztratí 31 procent, a ministerstvo zahraničí, jež čeká snížení o 29 procent rozpočtu.

Indexy začínají klesat, mohou spadnout až o pět procent?

Index S&P 500 spadl během pouhého dne o 1,2 procenta, což je od Trumpova listopadového zvolení prezidentem zatím největší pokles.

Dow Jonesův index sdružující 30 nejobchodovanějších amerických firem je pak na cestě k nejhoršímu měsíci od ledna 2016. Přitom právě tento index Trumpa zpočátku zbožňoval. Nový americký prezident se zařadil na páté místo v historické tabulce prezidentů z pohledu procentuálního nárůstu Dow Jonesova indexu.

Foto: Oliver Sálus

Trump se po třiceti dnech v Bílém domě zařadil ke čtveřici nejúspěšnějších prezidentů.

Propad amerických akcií ale může být mnohem větší než nynější jedno procento. Podle ekonoma Dennise Gartmana, vydavatele pravidelného finančního komentáře s názvem The Gartman Letter, se na burze očekává minimálně pětiprocentní pokles.

Podle Trumpova poradce Anthonyho Scaramucciho však není důvod k panice. Trhy by podle jeho slov měly pozitivně reagovat na chystanou daňovou reformu.

Wall Street za Trumpa stále roste.Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované