Hlavní obsah

Nadvláda strojů do pěti let? Vizionář Musk hrozí Skynetem

Ilustrační fotografie.

Reklama

Existenční hrozba, již představuje umělá inteligence, je lidstvu mnohem blíž, než si myslelo. Alespoň vizionář a miliardář Elon Musk varuje, že vůči hrozbě je slepá i většina bohatých a vlivných – přitom je nasnadě už roky.

Článek

Je průkopníkem v elektromobilitě, ve svých raketách vozí astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici a nedávno začal psát a mluvit také o tom, že jeho chytré mozkové čipy budou pomáhat v boji s neurodegenerativními onemocněními, léčit deprese, zlepšovat uvažovací dovednosti nebo přenášet hudbu bez sluchátek přímo do hlavy.

Šéf a majitel Tesly, SpaceX a Neuralink, a tedy význačný technologický inovátor, teď ale přišel s varováním. Lidé podle něj riskují, že je do dalších pěti let překoná umělá inteligence. Píše o tom britský list The Independent.

Třeba neziskový výzkumný institut Future of Life Institute (FLI) už před třemi roky upozorňoval na nebezpečí nadvlády chytrých strojů, která zahrnovala i smrtící zbraně v područí autonomních počítačových programů. Organizace tehdy vydala a doporučila soubor návodných opatření, jak se takové budoucnosti vyhnout. Tehdy ale ještě počítala s tím, že taková doba by mohla přijít až kolem roku 2045.

Nostradamus mezi počítači

Příchod tzv. technologické singularity ode dneška za čtvrt století předpověděl už dříve jeden z nejznámějších současných futurologů Ray Kurzweil, který navrhuje technologické inovace pro společnost Google a je jednou z tamních klíčových postav v oblasti vývoje. Inteligence strojů měla podle něj k tomuto datu přesáhnout tu lidskou a pak dosáhnout až ke člověku nepochopitelným rovinám. Zájmové magazíny přitom jeho predikcím stále připisují úspěšnost z 86 procent.

„Můj odhad, proč mnozí skutečně chytří lidé přehlížejí umělou inteligenci, zní, že takové osoby si zkrátka nemyslí, že by počítače vůbec byly chytré jako ony. To je pýcha a očividně jasná chyba,“ uvedl Musk v posledním rozhovoru na toto téma pro americký deník The New York Times.

Lék na technokalypsu: mozkový čip od Muska

Stejně jako Kurzweil se však známý vizionář věnuje i tomu, aby své technologické pokroky patřičně kontroloval. V roce 2015 Elon Musk spoluzakládal neziskovku k propagaci přátelské umělé inteligence, která bude lidstvu spíše pomáhat než škodit. Od té doby vytrvale varuje ostatní, aby si na příliš rychlý vývoj dávali také pozor.

„Směřujeme k situaci, kdy bude umělá inteligence mnohem chytřejší než lidé, a já si myslím, že ta doba přijde odteď za méně než pět let. Neznamená to ale, že by za pět let mělo jít všechno do kytek. Věci jenom budou nestabilní nebo divné,“ vysvětluje svůj pohled Musk.

Ještě v roce 2016 hrozil vizionář tím, že chytré stroje budou s člověkem nakládat jako s domácím mazlíčkem, pokud sám nepřijde na způsob, jak připojit svůj mozek k počítačům. Krátce na to oznámil rozjezd start-upu, který se měl tímto rozhraním zabývat ve smyslu, že do lidské hlavy bude implantován čip pomocí „zařízení podobného šicímu stroji“.

Někdejším start-upem je současná firma Neuralink. Podle studie firmy už jejich vynález prošel testováním na zvířatech a první lidé by s jeho pomocí mohli kontrolovat svoji náladu už letos. Poslední avizovanou novinkou Neuralinku je pouštění hudby přímo do mozku.

Technologičtí, ale i lékařští odborníci nyní vyhlížejí druhou tiskovou konferenci společnosti, která se má konat 28. srpna a měla by oznamovat, jak ve vývoji postupuje.

Reklama

Doporučované