Hlavní obsah

Nádvoří přerovského zámku ozdobí od neděle dřevěný betlém

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Mostní oblouk v zámeckém příkopu před Galerií města Přerova budou od neděle zdobit dřevěné sochy biblických postav a zvířat téměř v životní velikosti.

Článek

Betlém se zde objevuje s příchodem adventu již několik let, letos se však kvůli pandemii koronaviru neuskuteční jeho slavnostní rozsvícení, řekla ČTK vedoucí galerie Lada Galová. Galerie však na konec roku připravuje speciální zimní výstavu Marka Trizuljaka, uskuteční se za výlohou na náměstí.

Betlém zdobí od začátku adventu prostor zámeckého nádvoří už několik let, letos ale bude mít jeho otevření jinou podobu. „Slavnost rozsvěcování betléma pro veřejnost s tradičním hudebním doprovodem a odpočítáváním se letos nekoná, příchozí si jej mohou prohlédnout od naší kované brány ve dne i potmě kdykoli po celý prosinec,“ uvedla Galová. Vánoční atmosféru na Horním náměstí podle ní umocní i světly nazdobené stromy.

Šestici vyřezávaných biblických postav s Ježíškem v jesličkách a ovečky před lety vytvořili studenti Střední řezbářské školy z Tovačova, vznikly tehdy jako studentská práce. Na výrobě dřevěných figur, z nichž nejvyšší dosahuje 1,6 metru, pracovali studenti třetího a čtvrtého ročníku školy, šlo tehdy o součást jejich odborného výcviku, za který dostali známky. Nyní je betlém v majetku města. Loni se rozrostl o oslíka.

Výstavní prostory galerie podle Galové zůstanou až do konce letošního roku z epidemických důvodů uzavřeny. Galerie však pro Přerovany chystá náhradní výstavní aktivitu. Půjde o expozici velkých skleněných plastik za výlohou v bývalé prodejně EMOS na náměstí TGM. „Výstava Skleněný den/Skleněná noc akademického sochaře Marka Trizuljaka bude rovněž speciálně nasvětlena pro večerní a noční vidění, aby si lidé vánoční procházku městem kolem stromečku zpestřili pěknou uměleckou podívanou a vydali se odtud třeba právě směrem na Horní náměstí k betlému,“ doplnila Galová.

Výstava Trizuljakových skleněných plastik a velkoplošných fotografií by měla být otevřena na začátku prosince, ovšem bez vernisáže.

Reklama

Doporučované