Hlavní obsah

Nahé fotky i adopce koaly. Lidé na sociálních sítích pomáhají Austrálii

Foto: Profimedia.cz

Záběry z hořící Austrálie.

Reklama

Záběry z Austrálie v plamenech, příběhy lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, a snímky popálených koalů vyvolávají na sociálních sítích vlnu solidarity. Kalifornská modelka Kaylen Wardová se rozhodla nabudit své followery k finanční podpoře obětem požáru tím, co umí nejlépe. Výměnou za nejméně desetidolarový příspěvek na pomoc Austrálii posílá zájemcům své nahé fotky. „Nahá filantropka“ tak vybrala přes 700 000 dolarů.

Článek

Systémem „nudes za nejméně deset dolarů pro Austrálii“ dvacetiletá modelka během čtyř dnů pomohla vybrat přes 700 tisíc dolarů na pomoc Austrálii v boji s požáry. Fotky rozesílala za potvrzení o platbě vybraným organizacím.

Kaliforňanku zpráva o masivních australských požárech zasáhla na dovolené v Karibiku. Požáry sama zažila v roce 2018 v Kalifornii. „Viděla jsem na vlastní oči, jak takový oheň dokáže ovlivnit lidi a zničit jejich existenci. Ale s tím, v jakém rozsahu hoří Austrálie, se to srovnávat nedá.“ Jako osobnost s vlivem na Instagramu i Twitteru se rozhodla zapojit i ostatní.

Foto: twitter.com/lilearthangelk

Twitterová výzva Kaylen Wardové.

„Tehdy jsem měla asi 30 000 followerů a napadlo mě, že bych spoustu z nich mohla popíchnout k dárcovství nějaké nápomocné organizaci,“ řekla pro The Guardian. A tak jeden lednový večer před spaním sdílela fotku své cenzurované nahé pózy s výzvou o finanční pomoc hořící Austrálii. Jen během večera „vydělala“ organizacím 7 000 dolarů.

„Po probuzení jsem zjistila, že se ta fotka stala naprosto virální a byla jsem zaplavená zprávami. Najednou suma vzrostla na 100 000 dolarů.“

77tisícové sdílení nahé fotky a množství komentářů „Ne všichni hrdinové nosí kápi“ modelku podnítilo říkat si „Nahá filantropka“. Přestože fanoušci jsou na její prodávaný obsah zvyklí, modelku náhlý zájem zaskočil. „Twitter jsem pro tyto účely používala mnohokrát. Mám loajální fanouškovskou základnu a já díky jejím penězům za moje fotky platím účty.“

Zatímco na Twitteru se modelce vydělává jedna radost, Instagram modelčin účet s 60 000 sledujícími zablokoval za porušování pravidel. „Pokaždé, když se snažím vytvořit nový profil, mi ho deaktivují. Přitom jsem narazila na několik falešných účtů, které se vydávají za mě a deaktivované nejsou. Lidé mi na Instagramu kradou identitu,“ postěžovala si.

Wardová nicméně dosáhla svého a podnítila k akci i další kolegyně z oboru.

Nahá hrdinka není zdaleka jediná, kdo se aktivně zapojil do pomoci požárem zasažené Austrálii. Komediantka a instagramová influencerka Celeste Barberová ve sbírce vybrala více než 40 milionů dolarů na podporu hasičských brigád Nového Jižního Walesu. Další celebrity jako Kylie Minogue, Pink nebo Nicole Kidmanová poskytly individuální příspěvky ve výši 500 000 dolarů.

Pomoc Austrálii se na sociálních sítích šíří ve velkém. Uživatelé mohou pomoci nejrůznějšími způsoby – adopcí žíznivých koalů, příspěvkem místním hasičům nebo sbírkou na klokaní nemocnici.

Foto: Instagram.com/anthony_hearsey

Původní příspěvek australského fotografa.

Vzniká tak ale i prostor pro šíření fake news. Jedním z takových příkladů je masivně sdílená 3D vizualizace hořící Austrálie. Grafika s vyobrazenými hořícími místy napříč celou zemí se dočkala množství sdílení také díky uvedenému zdroji, kterým měla být NASA.

Nejedná se ale o fotografii, ale o vytvořenou grafiku australského fotografa Anthonyho Hearseyho. Z dat NASA na mapu zavedl ohniska všech požárů, které se v Austrálii vyskytly v rozmezí od 5. prosince do 5. ledna. Přestože autor na svém Instagramu vysvětlil, že se nejedná o aktuální stav požárů, lidé jeho práci ve velkém sdílí s nepravdivým popiskem. Fake news sdílel například bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk.

Animace zobrazující výskyt požárů od 5. prosince. Video: Seznam Zprávy

Přestože může být úlevné, že Austrálie aktuálně nehoří v rozsahu zobrazeném na grafice, v reálu shořelo už přes pět milionů hektarů půdy. Zemřelo nejméně 23 lidí, jen v Novém Jižním Walesu vyhořelo přes 1 300 domů. Podle serveru news.com.au přišlo za poslední 4 měsíce o život zhruba 480 milionů zvířat.

V pondělí se Canberra stala hlavním městem se smutným primátem, a sice nejhorší kvalitou ovzduší na světě. Kouř z australských požárů donesl vítr přes Tichý oceán až do 12 000 kilometrů vzdáleného Chile a Argentiny. Podle argentinské meteorologické služby načervenalý mrak nezpůsobí v Jižní Americe nic závažnějšího než narudlý vzhled Slunce.

Reklama

Související témata:

Doporučované