Hlavní obsah

Náhlý zájem o PPF? Moc skupiny roste a to dráždí

Reportéři Seznamu: S Adamem Junkem o byznysových aktivitách skupiny PPF.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Společnost nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se dostala do hledáčku politiků i médií. Hned několik redakcí se v uplynulých týdnech věnovalo byznysu, který PPF dělá – s otázkou, nakolik zájmy investiční skupiny diktují zahraniční politiku státu. Konkrétní důkazy však nikdo nepředložil.

Článek

Vliv investičního giganta PPF na českou zahraniční i bezpečnostní politiku se začal skloňovat poté, co se ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) sešla z kraje roku se zástupci firmy Home Credit (patřící pod PPF). A řešila s nimi možné dopady českého vládního tažení proti čínské společnosti Huawei. Otázek ještě přibylo, když stejná Nováková vypoklonkovala na přání čínských diplomatů z byznysové schůzky zástupce Tchaj-wanu.

K tomu je tu neustálý lobbing za čínské zájmy z Hradu; Peking má v osobě prezidenta Miloše Zemana stabilního zastánce. „Plus je tu rozrůstající moc této skupiny i v rámci České republiky. Je patrná i z toho, jaké firmy nakoupila, jak je její byznys napojený na stát,“ říká reportér Seznamu Adam Junek.

Lze z toho ale vyvozovat, že čeští politici postupují v čínské otázce tak, aby hráli do karet PPF? „Nemyslím si, že můžeme ukázat na konkrétní kauzy a říct: ‚Tady na tom vydělala pouze PPF a Česká republika byla poškozena.‘ Částečně je to dáno i tím, že z PPF ze zásady informace neunikají. Loajalita zaměstnanců Petra Kellnera je vysoká. Zároveň tako draze zaplacená a tvrdě vyžadovaná. Tím pádem si i lobbisté dávají pozor, s kým se scházejí, proč se scházejí a jaké informace pouštějí. Tudíž získat konkrétní příklad toho, že by se někde něco ohnulo ve prospěch PPF, se nikomu nepovedlo,“ říká Junek. „Z mého pohledu dělá v tuto chvíli PPF to, co potřebuje. Snaží se – jako každá jiná společnost takovéto velikosti – ovlivňovat politiky, aby aspoň neškodili jejímu byznysu. Nemusí ho přímo podporovat.“

Nadto: Snaha českého úřadu odstřihnout strategické firmy a státní instituce od řešení, které nabízí čínský Huawei, zatím konkrétní dopad na český byznys v Číně nepřinesla.

„I když je ještě brzy to hodnotit, případná odvetná opatření chvíli zaberou. Pro Home Credit to není ideální situace. Je to hlavní společnost, kterou PPF v Číně má, je jakýmsi zlatým vejcem Petra Kellnera. Když se podíváme na výnosy celé PPFky, tak ty tvořily v roce 2017 nějakých 6 miliard euro a více než polovinu z toho přináší Home Credit. Přičemž v Číně je ten jeho byznys největší, ostatně má tam skupina také 45 procent úvěrových rizik, což je hodně,“ dokládá Junek.

Proč se tedy někteří politici chovají k Číně tak servilně? „Tvářit se, že Čína je velkým obchodním partnerem Česka, je nesmysl. Z asijských investorů jsou tu největší Jihokorejci, Japonci a Tchajwanci a až poté někde dál je Čína. Z Tchaj-wanu je zde přímých investic asi za 27 miliard korun, z Číny asi za 5 nebo 6 miliard korun,“ říká Junek.

Proč ale za Čínu tolik lobbuje prezident Zeman? Co dnes víme o jeho slavném letu tryskáčem Petra Kellnera? A jak si stojí Kellner v porovnání s dalším miliardářem Andrejem Babišem? Podrobnosti v úvodním rozhovoru Adama Junka s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé druhé pondělí v Televizi Seznam od 20:30. Anebo si jej můžete ze záznamu pustit níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 8. dubna 2019: Nejbohatší Čech na paškále. Pieta, která se musela vynutit. A hledání viníka spadlé lávky.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované