Hlavní obsah

Náhradní matka porodila dítě s postižením, biologická rodina je odmítla

Svět bez obalu: Novorozeně se narodilo náhradní matce postižené. Biologická rodina si ho proto odmítla převzít.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina je jednou z mála zemí na světě, které umožňují odnošení dítěte náhradními matkami na obchodní bázi. Biologičtí rodiče - často ze zahraničí - zaplatí společnosti za nalezení náhradní matky, která dítě odnosí.

Článek

Pro některé páry je to jediná šance, jak mít vlastní dítě. Kritici tohoto byznysu však upozorňují na případy, kdy se narodí postižené dítě a biologičtí rodiče ho odmítnou. Upozorňují na etickou otázku celého obchodu a volají po tom, aby se náhradní rodičovství buď úplně zakázalo, anebo alespoň nějak regulovalo.

Příkladem je příběh malé Brigity, která se narodila se zdravotním postižením a zůstala opuštěna. Její biologičtí rodiče žijící ve Spojených státech si ji odmítli převzít.

Dětská zdravotní sestra Marina Bojková žije nedaleko ústavu, kde Brigitka našla svůj dočasný domov. Ve svém volném čase dívenku navštěvuje. A pokusila se kontaktovat její biologické rodiče. „Řekli mi, že když je nenechám na pokoji, tak mě udají na policii. To se stalo. Žádné další rozhovory. Uvědomila jsem si, že ji nechtějí,“ popisuje Bojková.

Náhradní matka, která holčičku porodila, si ji také nechtěla nechat. Brigita proto nyní žije v sirotčinci, kde se o ni starají rehabilitační odborníci. „Dokáže se plazit po čtyřech a po kolenou, což je pro ni pohodlnější. Čeká ji ještě dlouhý a složitý proces,“ říká zdravotní sestra.

Tento konkrétní „obchod“ zorganizovala kyjevská klinika BioTexCom. Podobných reprodukčních klinik fungují na Ukrajině desítky. Kyjevské zdravotní zařízení zprostředkuje až 300 náhradních porodů ročně.

„Brigita je moje černé svědomí. Zkoušeli jsme kontaktovat její americké rodiče. Moje chyba byla, že jsem byl hloupý,“ říká ředitel BioTexCom. „Měl jsem kontaktovat rovnou americkou ambasádu. Nevěděl jsem, že v tomto případě je možné rodiče zaregistrovat i bez jejich souhlasu. Když jsem si uvědomil, jak se situace vyvíjí, bylo už pozdě.“

Ukrajinský komisař na ochranu dětských práv Mykola Kuleba vyjádřil ohledně byznysu z dětmi znepokojení a řekl, že je čas na regulaci. „Tohle je virtuálně legální forma otroctví, ke kterému dnes na Ukrajině dochází. Je to obchod s dětmi. Nemůžeme brát v úvahu jen štěstí těch bezdětných rodin. Nejde zavírat oči před mnoha dalšími problémy, ke kterým dochází. Děti nejsou věci, které se vyrobí a prodají,“ uvedl Mykola Kuleba.

Jedna z náhradních matek ale říká, že je šťastná z toho, že může přinést radost do života druhých. „Jsem dvakrát tak šťastná. Mám dva syny. A chci, aby tito rodiče byli také šťastní. Je to návykové, trochu jako hazard. Jakmile to uděláte jednou, tak to chcete udělat znovu.“

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované