Hlavní obsah

Nahrávka odkrývá, jak starosta řídí obec jako firmu: Vzdorujete? Budete bez vody

2. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Nahrávka odkrývá, jak starosta řídí obec jako firmu. „Vzdorujete? Budete bez vody.“ Hrčava s 260 obyvateli je zrcadlem celospolečenských problémů.Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Se sloganem ANO, bude líp ovládli podnikatelé otec a syn Sikorovi nejvýchodnější českou obec Hrčavu. Vinou pasivity místních obyvatel byli jediní, kdo tu v roce 2018 sestavil kandidátku, a následně svými lidmi obsadili celé zastupitelstvo. Už stihli sami sobě schválit velkou obecní zakázku a rozhodli o napojení své budoucí mlékárny na místní vodovod. Kdo se z místních občanů postavil proti nim, dostal od starosty vzkaz: „Uvědomte si, že se to obrátí proti vám.“

Článek

Investigativní série Ve stínu Malé Prahy mapuje v rozmezí několika měsíců situaci v malé obci ležící na hranici tří států – Česka, Slovenska a Polska. Historicky se této obci přezdívá Malá Praha. Dnes v sobě zrcadlí problémy dobře známé z Prahy velké včetně střetu zájmů či využívání dotací pro vlastní byznys.

V prvním díle jste viděli, jak současný starosta Marek Sikora s pomocí svého otce a několika zaměstnanců svých firem obec ovládl a jak se vypořádali se zákonnou podmínkou na trvalý pobyt v obci.

Druhý díl, který najdete v úvodním videu, popisuje, jak chce obec a zároveň své podnikání rozvíjet. „Budeme usilovat o to, abychom měli územní plán, aby bylo jasné, kde se smí stavět a kde ne,“ říká hned na úvod podnikatel a starosta v jedné osobě Marek Sikora.

Vítězství v komunálních volbách roku 2018 měl předem v kapse: se svým otcem a několika zaměstnanci svých firem byli jediní, kdo tu sestavili kandidátku do komunálních voleb, a tak při třetinové volební účasti měli nakonec 100 procent odevzdaných hlasů.

„Zůstane tady po nich potopa. Oni si všechno schválí a pak je nebude nic zajímat,“ rozčiluje se Václav Nieslanik, jeden z místních obyvatel.

Starosta Marek Sikora a jeho otec, rovněž zastupitel Hrčavy Rostislav Sikora, vedou firmy Hrčávka, zájmové sdružení, a Ignis Forst. V posledních deseti letech nakoupili na Hrčavě a okolí pozemky a nemovitosti za více než deset milionů korun a mají v plánu v této lokalitě, turistickém ráji Těšínských Beskyd, rozvíjet svůj byznys.

Na jednom z prvních zastupitelstev po vítězných volbách na podzim 2018 představil nový starosta nového konzultanta obce pro čerpání dotací: shodou okolností svého společníka z firmy.

Poprask v obci vypukl naplno, když loni v září nechal starosta své jednobarevné zastupitelstvo odhlasovat připojení své zamýšlené mlékárny na místní vodovodní řad.

Obyvatelé Hrčavy se v tu chvíli vyděsili. Každý rok totiž bojují s nedostatkem vody a její odčerpávání z veřejného vodovodu pro starostovu mlékárnu by mohlo domy na kopci od vody zcela odříznout.

Zvuková nahrávka z jednání zastupitelstva, která je součástí videa, dokazuje, jak si starosta s tímto odporem ve vsi poradil.

Třetí díl investigativní série najdete na webu Seznam Zpráv ve čtvrtek. Rozkryje, co se skrývá za starostovou větou, že některým místním dal vydělat peníze.

Čí jsou ty peníze? Komu byly určené? A kde nakonec skončily? Uvidíte zítra.

Reklama

Související témata:

Doporučované