Hlavní obsah

Nahrávka Pro radost nabízí výjimečné vystoupení Bittové v Náměšti nad Oslavou

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Současně s konáním festivalu Folkové prázdniny, který skončí 31. července v Náměšti nad Oslavou, vychází záznam loňského koncertu Ivy Bittové.

Článek

Na nahrávce nazvané Pro radost houslistka a zpěvačka Bittová, jedna z nejvýraznějších osobností české alternativní hudební scény, vystupuje společně s Antonínem Fajtem, Ivo Viktorinem, Vladimírem Václavkem a sborem Babačka. „Koncert se uskutečnil loni 30. července v rámci z důvodů protipandemických opatření zmenšené verze festivalu s názvem Připomínky Folkových prázdnin,“ za vydavatelství Indies Scope informoval Přemysl Štěpánek.

O zrušení loňského ročníku rozhodli pořadatelé v květnu 2020. Podle dramaturga festivalu Michala Schmidta to bylo i na základě dohody některých umělců, kteří měli mít v Náměšti jednu ze zastávek jinak zrušeného evropského turné. Uskutečnilo se jen několik koncertů nazvaných Připomínky folkových prázdnin a jedním z nich bylo unikátní vystoupení Bittové s nezvyklým koncertním tělesem.

„A krásné na tom ještě bylo, že jsme takřka s jistotou věděli, že k hudebnímu dobrodružství, jaké nám i sobě připravili, přistoupí s vášní vyhrazenou pouze těm, co se v něm nikdy neztratí. A ještě do něho stačí vtáhnout publikum a poskytnou mu příležitost na chvíli zapomenout na všechny starosti a zazpívat si s početným sborem Babačka a vlastně se všemi, důvěrně známé písničky z Balady pro banditu, Ivina lidového repertoáru nebo s Ivo Viktorínem ty od AG Fleku,“ uvedl k nahrávce dramaturg Schmidt.

Bittová sdělila, že pozvání k účasti na festivalu v Náměšti nad Oslavou pro ni bylo již poněkolikáté velkou výzvou. „O to větší v době pandemické, kdy zavládla nejistota realizace živé produkce. Oslovila jsem své nejbližší přátele muzikanty a sbor Babačka. Vznikl barevný program včetně nádherné veselé dekorace prostoru a k dotvoření jedinečné atmosféry přispěla spontánní radost publika v maskách. I přes zakrytá ústa maskou jsem viděla zářivé jiskry v očích a slyšela jejich hlasy,“ podotkla. Festival Folkové prázdniny se letos koná po pětatřicáté. Jeho tradičním místem konání je náměšťský zámek a jeho park. Profiluje se jako multižánrový festival, který do Česka zve řadu zahraničních interpretů. Dvaašedesátiletá Bittová účinkuje na množství hudebních nahrávek. V roce 2017 se zúčastnila projektu nazvaném Spolu se zpěvačkami Lenkou Dusilovou a Monikou Načevou. Uplatnila se také ve filmu. Oceňována byla za hlavní roli Eržiky ve filmu Balada pro banditu. Za vedlejší roli Ženi ve snímku Želary získala nominaci na Oskara v kategorii neanglicky mluvených filmů. Zaujala také jako Julie ve filmu režisérky Alice Nellis Tajnosti.

Reklama

Doporučované