Hlavní obsah

Nahrávka rozhovoru a nevydané písně Lennona se vydražila za víc jak milion

Foto: Profimedia.cz

Vydražená kazeta s nahraným rozhovorem Johna Lenonna a jeho manželkou Yoko Ono s dánskými studenty.

Reklama

Neznámý kupec v úterý v dražbě získal jedinečnou přes půlhodinovou nahrávku s Johnem Lennonem a jeho manželkou Yoko Ono starou přes 50 let.

Článek

Aukční síni v Kodani se podařilo nahrávku, kterou v roce 1970 pořídilo několik dánských teenagerů, prodat za 58 300 dolarů (téměř 1,3 milionu korun). Kromě dosud nezveřejněné písně, je na ní především zvukový záznam rozhovoru páru s dánskými středoškoláky pro školní noviny.

„Byli jsme skupina šestnáctiletých hippíků,“ popisuje jedinečnou příležitost autor nahrávky Karstej Hoejen pro britskou BBC. Tehdy ještě člen Beatles, John Lennon a jeho manželka Yoko Ono v lednu roku 1970 pobývali na severozápadě dánského Jutska v oblasti Thy, kam se vydali navštívit dceru Ono z předchozího manželství a jejího bývalého manžela Anthonyho Coxe s manželkou. Nejdříve se o jejich přítomnosti na odlehlém místě nevědělo. Jakmile se ale informace provalila, bylo svoláno setkání s novináři, na které se nicméně zvědaví studenti nestačili dostavit.

„Kvůli sněhové bouři jsme ho (setkání) zmeškali. Trvalo nám to moc dlouho kvůli sněhu a namrzlým silnicím. Když jsme přijeli, všichni už odjížděli,“ říká Hoejen.

Nakonec se k Lennonovi nicméně dostali, pořídili jedinečný 33minutový záznam a několik fotek. Hoejen, který nahrával, popsal, jak přijel s kamarádem Jesperem Jungersenem, který fotil a Lennon se jich vyptával, zda jsou z rádia. „Jsme ze školních novin,“ odpověděl tehdy Hoejen, který rozhovor s ikonou popsal jako „pohodový“ a „uvolněný“. „Seděli s nohama na stole a měli na sobě vlněné ponožky,“ přiblížil atmosféru vzniku kazety za přítomnosti Lennona, Ono, Coxe a jeho manželky.

Kromě nahraného rozhovoru se dochovala také část písně, která byla připravovaná jako znělka pro rádiovou stanici Radio Peace. Ta ale nakonec nikdy nezačala vysílat. Na veřejnost se tak nikdy nedostala ani samotná píseň. „Pokud víme, jediné místo, kde je tuto píseň možné si poslechnout, je na této kazetě,“ přibližuje Hoejen unikátnost kazety. Tu zdůrazňuje i ředitelka aukční síně Brunn v Kodani Alexa Bruun Rasmussenová. „Nejsme si jisti, zda existují kazety jako tato, protože se jedná o neoficiální nahrávku,“ uvedla pro BBC.

Kromě cenné kazety tak vítězný kupec získal i původní novinový výtisk školního periodika a 23 fotografií. Hoejen dále vzpomíná, jak Lennon s Yoko napodobovali dánské tradice, když tancovali kolem vánočního stromku nebo zazpívali píseň Give Peace a Chance (Dejte míru šanci). Když se dánští studenti Lennona zeptali, jakým způsobem by měli usilovat o světový mír, podobně jako on a Yoko při slavném protestu v posteli o několik měsíců dříve, odpověděl jasně. „Napodobte, co děláme my. Zamyslete se, co můžete udělat na lokální rovině?“ řekl.

Reklama

Doporučované