Hlavní obsah

Nahrávka s Kremlíkem odkrývá detaily, jak nás chtěli sledovat

Špindlerův Mlýn, restaurace Lebeda, sobota 1. února, poledne. Rozhovor Vladimíra Kremlíka s advokátem Martinem Janouškem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve Špindlerově Mlýně se sešli exministr dopravy Vladimír Kremlík a advokát z Rowan Legal Martin Janoušek. Hovoří o zakázce na e-shop a o částce 1,5 milionu v souvislosti se smlouvou na dozorce mýtného. Záznam schůzky přinášíme.

Článek

Špindlerův Mlýn, restaurace Lebeda, sobota 1. února, poledne.

Scházejí se tu dva advokáti, kteří se dlouho znají a tykají si.

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík a právník Martin Janoušek z advokátní kanceláře Rowan Legal si dávají k obědu řízek a přitom probírají události posledních týdnů.

Vladimír Kremlík, jak známo, už není ministrem dopravy, premiér Andrej Babiš ho 20. ledna spěšně vyhodil kvůli zakázce na e-shop elektronických dálničních známek, který byl podle předsedy vlády předražený (stál 400 milionů) a také „podezřele“ zadaný předem určené firmě bez výběrového řízení.

Ještě před svým odvoláním, konkrétně 14. ledna, exministr Kremlík oznámil řediteli BIS, že mu jeho dnešní spolustolovník nabídl 20. prosince úplatek ve výši 1,5 milionu. Za to, že bude hájit zakázku pro firmu, kterou zastupuje advokátní kancelář, kde Martin Janoušek pracuje.

Nahrávku jejich rozhovoru má redakce Seznam Zpráv k dispozici. Přepis zaznamenaného rozhovoru přináší v autentickém znění. Zakryta jsou pouze jména lidí a firem, která v rozhovoru padla, ale s příběhem nesouvisejí. Jiným způsobem zvukové sekvence upraveny nejsou.

Poslechnout si nahrávku můžete v úvodu textu.

E-shop? Mediální historky

Martin Janoušek je pro Kremlíka logickým partnerem, on sám a jeho společnost Rowan Legal se podílela na právním posouzení zakázky na elektronickou dálniční známku. O zakázce tak ví mnoho.

Z rozhovoru mimo jiné plyne, že advokát Janoušek má o zákulisí z pro Kremlíka osudné zakázky informace – to, co říká, potvrzuje informace zveřejněné už Seznam Zprávami – že nešlo jen o e-shop, ale sledovací systém, který bezpečnostní složky státu požadují pro svou práci.

I když Andrej Babiš v pondělí dopoledne označil tyto informace za zcela lživé a na tiskové konferenci trval na přímý dotaz na tom, že zakázka byla předražená, právník Janoušek přináší zcela jiné informace. Mimochodem verzi, s níž předstoupil premiér po Kremlíkově vyhazovu před veřejnost, označuje nepřímo za „mediální historky“.

Už po Babišově vystoupení BIS ve svém prohlášení naznačila, že připravovaný systém neměl do databáze předávat pouze registrační značky projíždějících vozů, ale také fotografie. A advokát kanceláře Rowan Legal Kremlíkovi popisuje, o jaké obrázky šlo.

Martin Janoušek: Mediální historky o tom, jak je to e-shop za 400, tak to není. Je to celý systém a nestál 400, ale 100. Všechno ostatní je nějaký provoz na 4 roky… BISka chtěla informace v nějakém formátu.

Vladimír Kremlík: A tys viděl ty požadavky BISky, nebo neviděl?

Janoušek: Na začátku jo. To potvrzení NBÚ, to tam dali?

Kremlík: Ty požadavky BISky vy jste viděli?

Janoušek: To jsme viděli, nějaký přehled co chtějí…

Kremlík: Oni tam chtěli fotky, jakoby RZ auta, obličej toho auta, a to aby se používalo, aby k tomu měli přístup.

Janoušek: Přesně tak. A aby to mohli zaznamenat a muselo to být v mnohem vyšším rozlišení ty fotky, obličej, a muselo se to udělat v podstatě online, asi do dvou minut. Zatímco na kontrolu známek by to stačilo, kdyby se to ukládalo a posílalo se to třeba ve dvě ráno, kdy jsou mnohem levnější datové toky, třeba. Ale když to chceš ve vysokém rozlišení a hned, tak je to samozřejmě mnohem dražší.

Proč mě odpálili?

V další části se rozhovor obou právníků stočil na to, jak se setkali na Ministerstvu dopravy 20. prosince loňského roku.

O tomto setkání informoval Vladimír Kremlík 14. ledna (6 dní před vyhazovem) ředitele BIS – sdělil mu, že mu zde advokát Janoušek nabídl už zmíněný úplatek 1,5 milionu.

Janoušek to v pondělí večer ve veřejném prohlášení kategoricky odmítl, v restauraci Lebeda však na Kremlíkovu otázku, zda platí, či neplatí částka 1,5 milionu, tak kategorický není.

Seznám Zprávám to vysvětlil tím, že nebyl v dobré kondici a nevěděl, o čem je řeč.

Vladimír Kremlík: Hele, a ty víš proč mě odpálili?

Martin Janoušek: To já nevím.

Kremlík: Nebo na základě čeho, protože to vzalo hrozně rychlý konec. Fakt to bylo během dvou třech dnů, kdy bylo rozhodnuto, že půjdu do pr… A je tam ještě další věc, to je ten suprevizor na mýto.

(Následuje část rozhovoru, kde se hovoří o dalších osobách, které s nabídnutím úplatku bezprostředně nesouvisejí – ve zvukovém záznamu jsou jména „vypípnuta“)

Kremlík: A tam jde ještě o jednu věc. Není rozhodnuto, zatím není definitivně rozhodnuto, kdo to bude dělat, probíhají jednání u Havlíčka… Jsou nějaké názory a definitivně rozhodnuto není. Otázka logická zní: Platí ještě ta tvoje prosincová nabídka, nebo neplatí? Pokud platí, tak platí v té částce jeden a půl milionu, nebo je vyšší, nebo nižší. Není rozhodnuto…

Oba muži pak dávají stranou mobilní telefony.

Janoušek: Nemám nejmenší tušení.

Reklama

Doporučované