Hlavní obsah

Nahrávky v kauze vydírání na hygieně: Řediteli dávej každý měsíc 35 tisíc, jinak tě vysype

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Seznam přináší další nová zjištění k případu údajného vydírání úředníka na pražské hygienické stanici. Tvrdí, že měl brát úplatky a odevzdávat je řediteli. Policisté ho ale nestíhají, chyběly proti němu důkazy.

Článek

Seznam už ve dvou reportážích odhalil pozadí neobvyklého případu vydírání a podezření z korupce na pražské hygienické stanici. Dva vysocí zaměstnanci podle policie tlačili na úředníka Jiřího Pěkného, ať nejvyššímu řediteli nosí pravidelně peníze.

Kde je vzít? Z úplatků od majitelů restaurací.

Seznamu se nyní pořadilo získat nahrávky, které Jiří Pěkný, jinak bývalý ředitel České obchodní inspekce, tajně pořídil na mobilní telefon. A to ještě před tím, než vše oznámil policii, která 10. srpna zadržela úředníky Radima Bureše a Zdeňka Vališe.

Na nahrávkách například zaznívá, jak si Pěkný stěžuje, že 35 tisíc měsíčně, které po něm dvojice nadřízených požaduje, je příliš. A také na nich říká dnes již obviněný úředník Vališ, že nejmenovaný „on“ chce peníze do pátku, protože pak jede na dovolenou.

„Podle mě, když mu to nedáš, tak až se vrátí, tak si myslím, že tě vysype ven jako no. Takže jako myslím, že není jako moc jako že prostor s tím teď negociovat,“ vysvětluje Vališ.

Tím dalším mužem v pozadí je podle úředníka Pěkného ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek. Pěkný, jak už Seznam informoval, policistům do protokolu řekl, že to byl právě Jarolímek, u koho se měly peníze sbíhat.

Jarolímka sice policisté odvedli 10. srpna na výslech, ale pak ho propustili bez obvinění. Úředníka Bureše poslal soud do vazby, Vališ je stíhaný na svobodě. Oba jsou obviněni z vydírání. Pokud kauza přijde k soudu, mohou dostat až čtyřleté vězení.

Seznam už minulé úterý požádal ředitele Jarolímka o reakci. Odmítl. Teprve po dvou dnech poslal prohlášení, že se žádného vydírání neúčastnil a peníze nedostával.

„O údajných protiprávních aktivitách obou obviněných osob nebyl ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy informován, přičemž o možném opaku svědčí nepodložená a neprůkazná tvrzení Ing. Pěkného,“ napsal ředitelův mluvčí.

„Pochopil jsem, že jde o korupci“

Úředník Pěkný při výslechu vypověděl, že už po nástupu na hygienu loni v květnu začaly tlaky: Ať odevzdá prvních 20 tisíc z platu jako revanš řediteli za to, že místo získal. Požadavek tehdy podle Pěkného vznesl obviněný Bureš.

Pěkný takto, jak dokládá usnesení o zahájení trestní stíhání, jež měl Seznam možnost prostudovat, odevzdal dohromady 95 tisíc. S tím, že od určité doby muset dávat 35 tisíc korun měsíčně, jinak že na hygieně skončí, protože není pod služebním zákonem a vedení se ho může zbavit. „Z toho jsem pochopil, že mám brát úplatky,“ nadiktoval Pěkný policistům do protokolu. Na systém úplatků prý Pěkný odmítl přistoupit.

Se Seznamem se bavit nechtěl s tím, že být hlavním svědkem takové kauzy je pro něj nepříjemná záležitost.

Peníze bude chtít každý měsíc

Na jedné z nahrávek se Pěkný kolegy (a dnes obviněného) Vališe ptá, jestli může dostat úřednickou definitivu, když bude nosit peníze. Byl totiž na hygieně jen na záskok za mateřskou.

„Proto chci vědět i tady, když jsem teď, jo, když mě tady nechá, jo, tak jestli to znamená, že každý zase měsíc bude chtít…“ říká Pěkný. A Vališ odpovídá: „Já se obávám, že jo.“

„Budeš muset dávat každý měsíc.“ Tajně pořízená nahrávka v kauze údajného vydírání.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Pěkný také policistům popsal, jak Vališ 18. dubna údajně 35 tisíc zalepil do časopisu, odešel k řediteli a když se vrátil s prázdnou, řekl: Takhle se to panu řediteli líbí.

„A teďka si myslíš, že to skončí? To se s ním právě potřebuju dohodnout, jo, aby…,“ ptá se Pěkný. „Počkej, furt to bude chtít asi, každej měsíc, potom,“ zní od Vališe.

„Když mu nedáš peníze, tak tě vysype.“ Tajně pořízená nahrávka v kauze údajného vydírání.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Pěkný později policistům také řekl, že peníze neměl brát ze svého, ale že si měl vybudovat systém, který by je generoval. Například tím, že se zarazí vydávání povolení na nové restaurace, což by mohlo vynést až 800 tisíc korun měsíčně.

„Ředitel (Jarolímek) odmítá, že by se jakkoli podílel na korupčním systému, který měl dle tvrzení Ing. Pěkného vznikat nebo existovat,“ uvedl mluvčí hygienické stanice v prohlášení. Ředitelem se pak podle mluvčího oba obvinění jen „zaklínali“. Jinými slovy: Šéf hygieny prý nemá s případem podle mluvčího nic společného. A pokud obvinění úředníci skutečně Pěkného vydírali, tak jen použili ředitelovo jméno k většímu nátlaku.

Dávám taky. Ale jen prémie

Na jedné z nahrávek se také mluví o tom, že nejen údajně vydíraný úředník Pěkný, ale že i ti, jimž měl peníze odvevzdávat, posílají část svých příjmů výš – řediteli Jarolímkovi.

Pěkného zajímá: „Ty už teda Jarolímkovi nebudeš dávat? Jenom odměny.“ Vališ mu odpovídá: „Já mu nebudu dávat nic. To si se pos..l? Abych platil za to, že sem chodím? To si se pos..l? Já mu dám jenom odměny.“

„Pětatřicet tisíc, to je skoro celý plat.“ Tajně pořízená nahrávka v kauze údajného vydírání.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

A jednou vznikl konflikt, při kterém málem došlo na rvačku. To když Pěkný obvinil Vališe s Burešem, že si peníze nechávají a řediteli ve skutečnosti nic nejde. Policistům Pěkný řekl, že to udělal schválně, aby vyprovokovaný Vališ přiznal, že peníze končí u ředitele.

„Chceš dát pěstí asi do ksichtu teďka ode mě? Ty jsi asi nebyl se mnou, k...a, když jsem mu to tam nesl?!“ rozčiluje se na nahrávce Vališ. „To si myslíš, že bych tě stáhnul o čtyři pětky?!“

Tři prsty a pět prstů - to je 35 tisíc

Policisté podle informací Seznamu cílili i na ředitele hygieny Jarolímka. Pěkného vybavili nahrávací technikou a 20 tisíci, které měl předat úředníkovi Burešovi. To se také stalo. Ale nepodařilo se jim prokázat, že peníze skončily u ředitele Jarolímka.

Když kriminalisté Bureše zatkli, peníze u sebe neměl - zmizely neznámo kde. Proto Jarolímka neobvinili, přestože ho vedli mezi hlavními podezřelými.

Pěkný rovněž do protokolu na policii nadiktoval, že mu letos v červnu i sám Jarolímek na jedné schůzce ukázal na jedné ruce tři prsty, na druhé pět. „Což jsem pochopil, jako že chce 35 tisíc, já jsem mu na to řekl, že jsem to projednal s Burešem a že s tím souhlasím. Na to řekl (ředitel) jo, výborně, můžete jít,“ vypověděl Pěkný vyšetřovatelům.

Jiří Pěkný, bývalý ředitel České obchodní inspekce, u soudu. Loni zažaloval bývalého premiéra Bohuslava Sobotku.Video: Hanuš Hanslík

Jarolímek je dál ve funkci, podle zjištění Seznamu s ním však už zvláštní komise při ministerstvu zdravotnictví zahájila kárné řízení. Což je procedura podle služebního zákona – komise se musí sejít, posoudit možné provinění a případně vyslechnout svědky. V krajním případě může ředitele propustit ze služebního poměru, pokud ho uzná vinným.

Ministr Adam Vojtěch (ANO) řekl, že řízení nemůže komentovat a nemá o něm informace, protože je neveřejné.

Jarolímek v prohlášení říká, že oznamovatel údajného vydírání Pěkný se měl správně hned se svými podezřeními obrátit na nadřízené. Nebo na takzvaného interního prošetřovatele, tedy člověka, který podle služebního zákona na úřadu přijímá oznámení o korupci nebo jiných protiprávních činech.

„Nic z výše uvedeného však Ing. Pěkný neučinil, byť k tomu byl povinen,“ stojí v ředitelově prohlášení.

Foto: Vojtěch Blažek

Jan Jarolímek (vlevo), ředitel pražské hygieny, s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

Obviněný úředník Vališ v rozhovoru pro Seznam řekl, že vědomě nikdy žádné peníze od Pěkného řediteli nenosil. Nanejvýš nějaké materiály, když ho o to Pěkný požádal. „Nevěděl jsem, co v nich bylo,“ uvedl a popřel, že někdy na Pěkného naléhal, aby peníze odevzdával.

Nahrávky pořízené Pěkným pak podle Vališe nejsou kompletní. „Ty hovory jsou z jeho strany vedeny tendenčně a otázkou je, že zde nebudou rozhovory, které by se mu nehodily a řekl bych, že je to selektivně a tendenčně zacíleno,“ řekl Vališ policistům při výslechu, jehož přepis Seznam získal.

Reklama

Související témata:

Doporučované