Hlavní obsah

Nairobští nosorožci dvourozí míří do nového domova, národní park je jim malý

Národní parky Nairobi a Nakuru přesouvají nosorožce do nového útočiště. Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Národní park Nairobi přemisťuje osm nosorožců dvourohých do nového útočiště. Přestože je druh kriticky ohrožený, kapacita chráněného území mu nestačí.

Článek

Ochránci přírody a pracovníci s divokými zvířaty na jihozápadě Keni mají plné ruce práce, píše agentura AP.

Osm nosorožců dvourohých, známých také jako černí, putuje z národního parku Nairobi do národního parku Východní Tsavo vzdáleného zhruba 325 kilometrů. Kvůli přesunu jim ochránci do rohů také zavádějí malá sledovací zařízení.

„Kapacity parku Nairobi jsou pro nosorožce příliš malé, proto těch osm kusů přesouváme. Stejná situace je v parku kolem jezera Nakuru, odkud přesouváme nosorožců šest,” vysvětluje situaci v Keni tajemník kabinetu pro turismus Najib Balala.

„Myslím si, že počty tohoto druhu poměrně rostou. I přesto, že jsme jich loni devět ztratili, 103 nových se nám narodilo,” dodává Balala.

Keňa při přesunu úzce spolupracuje se Světovým fondem na ochranu přírody. Podle mezinárodní neziskové organizace počty nosorožce černého výrazně poklesly mezi lety 1960 a 1995. Vinu přikládají usedlíkům a lovcům z Evropy.

Populace se tehdy snížila o celých 98 procent na méně než dva a půl tisíce kusů. Od té doby se sice stabilizovala, ale podle Světového fondu na ochranu přírody zůstává nosorožec dvourohý stále na seznamu kriticky ohrožených druhů.

Zvířata jsou pro své rohy pořád častým cílem pytláků a některé druhy navíc přichází o svá přirozená útočiště. Poslední samice nosorožce tuponosého severního na planetě zemřela letos v březnu. Ochránci jsou tak v případě tohoto poddruhu bezradní, jedinou nadějí pro ně zůstává oplodnění ve zkumavce.

Reklama

Doporučované