Hlavní obsah

Najděte si kamaráda s „výhodami“, radí nizozemští experti

Foto: Profimedia.cz

Koronaviru přizpůsobily svůj vzhled i některé sex shopy.

Reklama

Lidé, kteří nemají stálého partnera, by si podle nizozemského Národního institutu pro veřejné zdraví (RIVM) měli v době pandemie najít tzv. kamaráda s výhodami, tedy známého, se kterým mohou mít sex bez citových závazků.

Článek

Návrh tamního zdravotního úřadu přichází poté, co si vysloužil kritiku za stanovení pravidel pro domácí návštěvy, při kterých musí navštěvující celou dobu udržovat odstup 1,5 metru. Institut později připustil, že i svobodní lidé touží v době pandemie po fyzickém kontaktu. Zároveň však varoval, že je důležité si při takové dohodě stanovit jasná pravidla.

„Domluvte se na pravidlech,“ radí RIVM. „Pokud jste zdraví, setkávejte se za účelem fyzického kontaktu (může jít například jen o mazlení) pouze s jednou osobou. Dohodněte se také na tom, s kolika dalšími lidmi se budete stýkat. Čím více lidí se setká, tím větší je riziko přenosu nákazy,“ uvádí úřad.

Institut také rozdal rady pro páry, ve kterých se jeden z partnerů nakazil koronavirem. „Pokud je váš partner v karanténě kvůli podezření na koronavirus, nemějte s ním sex. Zvolte raději masturbaci nebo erotické hrátky na dálku.“

Nová pravidla pro tzv. singles přichází v době, kdy někteří z nich začali dávat najevo svou nespokojenost ohledně nejasnosti vládních nařízení. Linda Duits, novinářka specializující se na genderovou a sexuální problematiku, dokonce napsala komentář pro nizozemské noviny Het Parool, ve kterém argumentuje pro povolení fyzického kontaktu.

„Sex je základním lidským právem. Blízkost a fyzický kontakt nejsou luxus, ale základní potřeby. Pokud jsme se něco naučili během epidemie AIDS, tak to, že nemít sex není možnost,“ stojí v textu.

V Nizozemsku funguje „chytrá karanténa“ na doporučení Národního institutu pro veřejné zdraví a životní prostředí už od 23. března. V posledních týdnech začala tamní vláda postupně uvolňovat některá nařízení. V pondělí otevřely kadeřnické a kosmetické salóny. Znovuotevření restaurací, barů a kin je naplánováno na 1. června. V zemi zaznamenali od vypuknutí pandemie 43 681 potvrzených případů nákazy koronavirem a na nemoc covid-19 zemřelo 5643 lidí.

Reklama

Doporučované