Hlavní obsah

Nájemníci přestali platit, vystěhování odmítají. Dá se jich zbavit?

Záhady Josefa Klímy: Nájemníci přestali platit nájem a odmítali se vystěhovat. Jak se dá zbavit nechtěných hostů?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Příběh z Liberce ukazuje, jak daleko může zajít spor mezi majitelem nemovitosti a jeho nájemníkem. Padlo už několik rozsudků, nájemnice si však dál klade podmínky a urguje vlastníky bytu, k němuž nemá smlouvu, o peníze.

Článek

„My nesmíme nic. Jen čekat. Musíme se chovat slušně a korektně a nejlépe mlčet.“ Těmito slovy začíná Marek Jech, který se svým bratrem spoluvlastní vilu z roku 1925 v Liberci, vyprávění o nájemnících, kterým v této nemovitosti pronajali byt.

Problém je v tom, že kdysi vcelku nekonfliktní nájemníci vytvořili dle slov bratrů svým chováním poněkud nestandardní situaci. Spočívá v tom, že těmi, kdo určuje ve společném domě pravidla, nejsou majitelé, nýbrž nájemníci.

„Jde o to, že s bratrem spoluvlastním byt, který jsme zdědili po rodičích. A právě tento byt jsme před lety nabídli k pronájmu. A nyní je právě s tímto bytem problém, protože ti lidé tam bydlí neoprávněně. Vlastně už začínají třetí rok bez platné smlouvy, a poslední rok neplatí nájem,“ pokračuje v popisu situace Marek Jech.

Nájemnice společně se svým druhem obývá byt o rozloze zhruba 164 metrů čtverečních. Součástí je vstupní hala s dřevěným schodištěm, okno a vstup na balkón tvoří vitráže. Jen tak obyčejné bydlení to skutečně není. A nájem byl majiteli nemovitosti před léty stanoven na dvanáct tisíc korun, což dnes považují za velice přátelskou cenu vzhledem k tomu, že se vila nachází ve velmi vyhledávané lokalitě.

Nájemnice je tu společně s přítelem a malou dcerkou v pronájmu zhruba od konce roku 2011. Vztahy byly až do roku 2018 v podstatě v pořádku. Zlom přišel v době, kdy se Marek a David Jechovi rozhodli, že byt prodají.

„Byla tam prohlídka vážných zájemců a paní nájemnice začala dělat potíže. Chovala se dost nepříjemně a stav bytu se snažila vykreslit v co nejčernějších barvách,“ vzpomíná Marek Jech. Byt se stal v podstatě neprodejným. Následné další prohlídky se dle majitelů v takovéto atmosféře jednoduše nemohly uskutečnit.

Bratři rozhodli, že takové nájemníky už ve svém domě nechtějí, a ženě, na níž byla do té doby napsána nájemní smlouva, poslali výzvu k opuštění bytu. Nájemní smlouvu s ní již neprodloužili. Na tuto výzvu ale protistrana několik měsíců nereagovala. Nereagovala dokonce ani na předžalobní upomínku. Až po té, co byla k Okresnímu soudu v Liberci podána žaloba, se věc dala do pohybu. Ale jinak, než byste čekali.

„Následně na to nám nepřišlo nájemné, které po naší urgenci zaplatili, ale zároveň nám sdělili, že další nájemné už platit nebudou. A naopak: že my jsme ti, kteří jim dluží peníze,“ uzavírá Marek Jech s tím, že aktuálně po nich paní nájemnice požaduje 77 tisíc korun za úpravy, které v bytě s přítelem provedli.

To, že po dobu rekonstrukcí měli nájemníci dosti razantně snížené nájemné, a právě tím se jejich investice srovnaly, bylo zapomenuto. „Podle Občanského zákoníku máme nárok i na zhodnocení kauce, kterou nám nevrátil. Za devět let to dělalo 49 tisíc korun zhodnocení, co nám měl platit, takže ono to je všechno se vším. A podle Občanského zákoníku když my jsme investovali svoje peníze, on s tím souhlasil, tak jsme měli nárok na investiční zhodnocení 14 %. Z toho, co my jsme dali peníze. My nepopíráme, že pan Jech nám dal částku, ale opravdu zaplatil jenom tu částku,“ obhajuje své nároky nájemnice. A následně jen vršila výčet toho, jak se pan majitel v domě chová. Že s rodinou v bytě nad nimi dupe, a to schválně, nedodržuje noční klid, a prostě si v domě dělá, co chce. A jak paní nájemnice oběma bratrům sdělila, nájemné skutečně přestala platit. V bytě, i přes neplatnou nájemní smlouvu, zůstala bydlet dál.

Nedávno navrhl Okresní soud na přání žalovaných nájemníků mediaci. Aby se pokusili spolu dohodnout. Soud zároveň nájemnici doporučil platit nájemné. V době natáčení oběma bratrům dlužila zhruba 154 tisíc korun.

Jak dopadla mediace, dokázaly se obě strany dohodnout? Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované