Hlavní obsah

Nájemný vrah z kauzy Srba zmizel z Česka. A teď po letech promluvil

 

Reklama

Investigativní novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík se vracejí k úspěšné spolupráci. Podívejte se na první díl seriálu, v němž znovu pátrají v „přímém přenosu".

Článek

Před čtrnácti lety měl Karel Rziepel řečený Citron za úplatu splnit objednávku a zavraždit novinářku, která se znelíbila státnímu úředníkovi Karlu Srbovi. Úkol ale nesplnil a případ oznámil policii. Ve výsledku bylo zatčeno a posléze odsouzeno pět lidí v čele se Srbou.

Karel Rziepel, sám recidivista, se i po kauze Srba dál protloukal podsvětím. V roce 2005 skončil před soudem za pokus další vraždy a odešel s trestem šestiletého vězení. Tím dosavadní informace o této podivuhodné postavě končily. Až donedávna, kdy se po Praze rozšířila informace: „Citron je po smrti."

Foto: Reflex

Snímek z roku 2002. Potetovaný Karel Rziepel zvaný Citron

Výbušné svědectví z Itálie

Ověřováním této stopy začíná pátrání dvojice novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, které odstartovalo novou dokumentární sérii Seznamu Zvláštní vyšetřování. Po čtrnácti letech tak znovu ožívá příběh o manipulacích s veřejnými zakázkami z dob vlády Miloše Zemana, milionech v krabici jednoho úředníka a nájemném vrahovi.

Pátrání po Citronovi dovede novináře do Itálie. Bývalý kriminálník, který nikdy neměl žádný majetek ani pořádnou práci, se usadil v oblasti Ligurie a nedávno začal na Facebook sázet vzkazy, že se má dobře. Rozhovor, který s ním reportéři celkem nečekaně pořídili, v sobě skrývá spoustu dalších indicií, které můžou být při dalším pátrání po dosud neobjasněných větvích Srbova případu velmi důležité.

Rziepelova sebeprezentace na facebookovém profilu:

Kubík (Seznam Zprávy) a Slonková (Neovlivní.cz) novým seriálem pro Seznam navazují na dlouholetou spolupráci, během níž od poloviny devadesátých let do roku 2002 postupně odkryli řadu politických a korupčních kauz. Tentokrát budou pátrat v reálném čase a u jejich práce je bude snímat filmová kamera.

Na seriálu Zvláštní vyšetřování se pro Seznam režijně podílejí i uznávaní dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda.

Reklama

Doporučované