Hlavní obsah

Nájemný žoldák i vůdce malého plavidla. Rašilov o nové hře Proslov k národu, ale také o životě mimo jeviště

Herec Saša Rašilov v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

,,Dobrý den a nebojte se – hrát budeme jenom my,“ takhle zdravil herec Saša Rašilov diváky, sedící přímo na jevišti Nové scény Národního divadla, těsně před začátkem premiéry nové hry ,,Proslov k národu“. I Seznam byl u toho.

Článek

Domluvit si rozhovor s jedním z nejoblíbenějších českých herců, navíc na sklonku divadelní sezóny – nebylo vůbec jednoduché. Navzdory třem divadelním premiérám a televiznímu natáčení nám nakonec Saša věnoval svůj čas hned dvakrát.

Nejprve jsme se potkali na již zmiňované premiéře Proslovu k národu. Variaci textů italského dramatika A. Celestiniho nazkoušeli herci Národního divadla pod taktovkou režisérky P. Tejnorové. A jak Saša prozradil, byla to pro něj opravdová výzva: „Každý z nás je na jevišti sám, v tom je to tězké a náročné. Jednotlivé monology se vypráví v aréně, kde máte diváka přímo na dosah, tzv. face to face. Jakmile zaváháte, nebo z toho vypadnete, okamžitě ztrácíte pozornost publika.“

Hra se dotýká aktuálních společenských problémů, řeší se v ní korupce, sociální, politická, ale také ekologická témata. „Rozhodně nežijeme v ráji. O ten je asi dobré usilovat, ale rozhodně ho tady nemáme,“ dodává Rašilov.

Při našem druhém společném setkání jsme se Sašou vyrazili ven – a řeč přišla i na jeho soukromý život. „Strašně rád hraju šachy,“ pochlubil se herec, ,,akorát je těžké k té hře někoho zlákat, proto hraju nejčastěji na internetu.“

Soutěživost – jak ve hře, tak v umění – pak Saša bere, podle svých slov, s rezervou: „Je to všechno bez ambice vyhrávat za každou cenu. Stejně tak v práci nemám rád srovnávání, poměřování a tím pádem ani přílišné oceňování, i když to může být samozřejmě příjemné,“ uzavírá s úsměvem.

Každodenní výzvy Sašovi momentálně připravují i jeho nejbližší, v čele s nejmladší, dvouletou dcerou Maruškou. „Někdy se na mě najednou podívá takovým kritickým pohledem… Tak si pak říkám, že už si asi o mně také začíná myslet svoje…“

Co dalšího ještě Saša Rašilov prozradil v rozhovoru pro Televizi Seznam? Lákalo by ho předávat své zkušenosti z divadla, televize, filmu a dabingu začínajícím hercům? A proč si vlastně říká „vůdce malého plavidla“? To vše se dozvíte v Magazínu Slavní, který celoplošná Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Reklama

Doporučované