Hlavní obsah

Najít pohřešované naživu? Už není šance, vědí na západě Německa

Foto: Profimedia.cz

Odklízení trosek a suti ve městě Bad Münstereifel v Severním Porýní-Vestfálsku.

Reklama

Na západě Německa po povodních probíhá velký úklid. Spolková agentura pro technickou pomoc přiznává, že šance na objevení přeživších je už jen minimální. Vláda do oblasti posílá prvních 200 milionů eur.

Článek

„V současnosti stále hledáme pohřešované lidi, například při čištění komunikací nebo čerpání vody ze sklepů. Spolková policie a hasiči také využívají potápěče pro prohledávání vodních ploch. V této chvíli je bohužel velmi pravděpodobné, že budou nacházet jen oběti povodní, a ne nikoho k záchraně,“ řekla v rozhovoru pro RND Sabine Lacknerová, viceprezidentka Spolkové agentury pro technickou pomoc (THW).

Počet obětí povodní, které zasáhly západ Německa přesně před týdnem, dosáhl nejméně 170. V Porýní-Falci zemřelo 122 lidí a v Severním Porýní-Vestfálsku nejméně 48. Mnoho lidí se dál pohřešuje – v nejhůře zasažené oblasti kolem řeky Ahr v zemském okrese Ahrweiler bylo v úterý nezvěstných 155 lidí. Povodně se v tamním okrese dotkly asi 40 tisíc lidí. Deník Bild ve středu napsal, že v úterý bylo dál nezvěstných zřejmě až jeden tisíc lidí. Jaké je přesné číslo, ale není jasné, protože lidé před povodněmi často uprchli ze svých domovů, úřadům se pak i kvůli výpadku mobilního signálu nenahlásili a policie je teď dohledává.

Některé domácnosti budou bez vody týdny

Z asi 80 tisíc příslušníků agentury THW, která v regionu po povodních zasahuje, tvoří většinu dobrovolníci. V současnosti jich v postižených regionech pracují zhruba tři tisíce. Prioritou je teď vyčištění silnic, agentura ale pomáhala i při odčerpávání vody z nádrže Steinbachtalsperre, u které hrozilo prasknutí. Zajišťuje také jídlo pro obyvatele bez dodávek elektřiny a pitné vody.

„Situace se na různých místech velmi liší. Některé domácnosti byly bez elektřiny pouze tři dny. U jiných může trvat i týdny, než se obnoví přívod pitné vody,“ popsala situaci v regionu Sabine Lacknerová z THW. Ta na některá místa dopravuje cisterny s pitnou vodou. Do míst, do kterých se stále nedá dostat, přepravují zásobníky s vodou vrtulníky.

Lacknerová zároveň označila za nevhodnou současnou debatu o tom, zda bylo možné vysokému počtu obětí zabránit. Podle kritiků totiž selhal systém včasného varování. Viceprezidentka THW považuje hledání viníků v této chvíli za předčasné.

První pomoc za 400 milionů eur

Škody po povodních jsou obrovské. Jen na železnici podle ministerstva dopravy způsobila velká voda škody asi 1,3 miliardy eur, v přepočtu přes 33 miliard korun. Na některých místech jsou zničené úseky tratí v délce až 25 kilometrů. Celkem je poškozených na 600 kilometrů tratí. Minimálně stovky milionů eur budou stát opravy silnic, chodníků, mostů a další infrastruktury. Poškozené jsou i úseky dálnic A1 a A61. Některé oblasti jsou stále bez mobilního signálu, operátoři ale předpokládají, že v dotčeném regionu obnoví základní služby tento týden.

+6

Vláda v Berlíně ve středu schválila rychlou nouzovou pomoc pro zasažené oblasti ve výši 200 milionů eur, v přepočtu přes pět miliard korun, které půjdou ze spolkového rozpočtu. Dalších 200 milionů eur přispějí spolkové země. Celkem tak má jít na opravu největších škod na budovách a infrastruktuře a překlenutí nouzové situace u lidí bez přístřeší 400 milionů eur, přes 10,3 miliardy korun.

Spolkový ministr financí Olaf Scholz ve středu uvedl, že pokud bude potřeba, uvolní víc peněz. Už před několika dny přislíbil, že pomoc nebudou zdržovat byrokratické překážky. Stejně při návštěvě regionů mluvila i kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata:

Doporučované