Hlavní obsah

Nákaza v havířovském domově: U seniorky koronavirus odhalili až po smrti

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V Domově seniorů Havířov hygienici potvrdili šest nakažených. U jednoho z klientů se koronavirus potvrdil až posmrtně.

Reklama

Podle ředitele domova seniorů Milana Dlábka, který už má výsledky epidemiologického šetření, je celkově ve dvou domovech šest nakažených. Plošné testování by ale přineslo podle ředitele objektivnější obraz.

Článek

Testování vytipovaných lidí v Domově seniorů Havířov odhalilo, že se celkově nakazilo šest lidí. Z toho dva zaměstnanci a dva klienti v domově Helios a jeden klient a jeden zaměstnanec v druhém domově nazvaném Luna.

Seznam Zprávám to řekl ředitel Domova seniorů Havířov Milan Dlábek. Podle něj jsou dva klienti hospitalizovaní na infekčním oddělení havířovské nemocnice, zaměstnanci jsou na nemocenské.

„Na Luně byla jedna klientka pozitivní. V pondělí byla odvezena do nemocnice a v úterý bohužel zemřela. Ex post byla diagnostikována pozitivita na korovirus,“ popsal ředitel Milan Dlábek osud posledního nakaženého klienta.

Podle informací ředitele havířovského domova pro seniory hygienici v jeho organizaci netestovali plošně, ale jen vytipované lidi. Na středisku Helios to bylo zhruba 70 osob, tedy asi polovina z celkového počtu zaměstnanců i klientů. V druhé budově Luna pak na testy mělo postupně jít 15 zaměstnanců a dva klienti.

Sám ředitel by spíše uvítal plošné otestování všech v domově pro seniory. „Byl by to objektivní obraz a mohl bych se podle toho zařídit. Ale nemohu nikoho nutit, aby to udělal. A chápu hygienu Moravskoslezského kraje, že jsou opravdu vytížení,“ řekl Milan Dlábek Seznam Zprávám.

Opatření v domově dál trvají

Výsledek testu vnímá ředitel jako informaci o tom, že musí být ve střehu. „Vzhledem k tomu celkovému stavu, který je venku. Zaměstnanci nežijí ve vzduchoprázdnu. Musí si nakupovat, musí chodit k rodinám a tak dále, takže možnost zavlečení nákazy je velká a veškerá opatření od ochranných pomůcek, respirátorů a dezinfekce a nevím, co všechno, tak to jsou opatření, která sníží nebezpečí, ale nevyloučí ho,“ říká Dlábek.

V Domově seniorů Havířov proto dál platí mimořádná opatření včetně zákazu návštěv.

Právě rostoucí počet nakažených mezi rizikovou skupinou obyvatel ve věku nad 65 let v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl epidemiolog Rastislav Maďar jako jeden z důvodů, proč by se mělo podle něj uvažovat o zavedení plošnějších opatření v podobě nošení roušek.

„Přibývají nám i případy v rizikové starší populaci v různých částech České republiky. Lidé se mohou vidět se svými rodiči, když jsou starší nebo nemocní, ale budou sedět na druhé straně obýváku. Nebo s nimi nebudou v moc blízkém kontaktu. Ať se vidí, ať se pozdraví, ať se klidně i obejmou, ale potom ať jdou od sebe dál, nebo ať si vezmou roušky,“ vysvětluje Maďar, jak by měli lidé přizpůsobit své chování kvůli koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované