Hlavní obsah

Nákaza z večírku v Techtle Mechtle se dostala mezi děti daleko od Prahy

Foto: Profimedia.cz

Děti na letním táboře, ilustrační fotografie.

Reklama

Pražské děti se na táboře v jižních Čechách nakazily od vedoucí, která byla v pražském baru Techtle Mechtle.

Článek

Praha zažívá rekordní přírůstky koronavirové nákazy. Jedním z hlavních důvodů je po více než dvou týdnech známý večírek v nočním baru Techtle Mechtle.

Ukázalo se totiž, že statistiky nakažených nyní plní skupina dětí, které se do Prahy vrátily z tábora v jižních Čechách.

A původ má podle trasování hygieniků toto ohnisko v už zmíněném podniku.

Na jihočeský tábor totiž koronavirus dovezla jedna z vedoucích, která se právě v baru Techtle Mechtle nakazila. Informaci Seznam Zpráv potvrdila ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

„Nakazila se v baru Techtle Mechtle. V tom podniku bylo plno sportovců a mladých lidí, kteří dělají instruktory na takových táborech. V dobré víře podepsala bezinfekčnost a poté se nakazila,“ řekla pro Seznam Zprávy Jágrová.

Pražská hygiena tak v souvislosti s akcí v baru Techtle Mechtle eviduje už 158 nakažených, z toho 90 lidí se večírku přímo účastnilo. Další velkou skupinou jsou právě děti z tábora v jižních Čechách.

„Postupně se vyšetřuje 80 dětí, z toho už vyšlo několik pozitivních,“ řekla Jágrová Seznam Zprávám ve středu. Celkem bylo na táboře asi 130 dětí převážně z Prahy.

Není to první tábor, kde se nákaza koronavirem objevila. V Praze řeší hygiena také příměstský tábor s 19 nakaženými, další taková akce se rušila na Plzeňsku nebo na Frýdeckomístecku.

S koronavirem nevědomky na tábor

Všechny mají ale jedno společné. Tábory sice dodržují přísnější hygienická opatření a vyhýbají se kontaktu s místními nebo výletům, kde by se mohly děti nakazit, koronavirus ale vždy přiveze někdo ze zúčastněných už na akci. V takovém případě ani zvýšená hygienická opatření nepomohou.

„Děti jsou na tábor přijaty jedině s potvrzením o bezinfekčnosti, takže teoreticky by tam nikdo nakažený přijet neměl. Stejně tak dokládají bezinfekčnost vedoucí. Na druhou stranu se ale mohou dozvědět až zpětně, že se do kontaktu s nakaženým už dříve dostali,“ říká ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých jihočeských hygieniků Marie Nosková.

Právě v jižních Čechách se tradičně koná nejvíce táborů v republice. Za červenec má tamní krajská hygienická stanice nahlášených 339 táborů, kterých se zúčastní nebo zúčastnilo 36 tisíc dětí.

„Tato čísla jsou srovnatelná s minulými sezonami, ale je to způsobené jen častějšími hlášeními organizátorů. Podle zákona se totiž musí ohlašovat jen větší tábory nad 30 dětí, ale letos dostaly i ty menší doporučení, aby se také nahlásily. A těch bylo dvakrát tolik co loni,“ vysvětluje srovnatelné počty Nosková. Větších táborů tak letos ubylo, ale minimálně ve statistikách je doplnily hlášeními menší akce.

Problém přitom zatím měly v kraji jen čtyři tábory. Dva se rušit nemusely, protože se nákaza objevila až po jejich skončení. Z dalších dvou ale museli rodiče děti předčasně vyzvednout. Jedním byl právě zmíněný tábor s vedoucí, která se nakazila v pražském baru, druhým letní kemp hokejového týmu Buldoci Neratovice.

„Dítě přijelo na kemp po rodinné oslavě, ale příznaky nákazy koronavirem nemělo. Zpětně se pak zjistilo, že na akci byl člověk s koronavirem, takže dítě bylo preventivně otestováno a ukázalo se, že je pozitivní,“ popisuje průběh nákazy na hokejovém kempu v Blatnici u Pojbuk na Táborsku Nosková.

Rodiče tak dostali od klubu okamžitě zprávu, aby si pro děti dojeli.

„Dozvěděli jsme se to ve středu večer a ještě v jeho průběhu si půlka rodičů děti vyzvedla. Ta druhá pak ve čtvrtek ráno,“ popisuje, co se minulý týden dělo, předseda klubu Martin Chabada. Z šedesáti účastníků kempu se nakazili celkem tři malí hokejisté.

V takovém případě, kdy s koronavirem už někdo na tábor přijede, ale nepomohou ani zvláštní hygienické opatření, která letos všechny tábory a kempy mají dodržovat.

„Moc nerozumím tomu, jak se to přenáší, protože chlapec, u kterého to všechno začalo, to na své spolubydlící v chatce nepřenesl. O dvě chatky vedle ale pozitivní výsledek je,“ dodává Chabada.

Nakažených dětí přibývá

V druhé polovině července také začalo podle čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky postupně přibývat dětí pozitivně testovaných na covid-19. Problém přitom u dětí není samotná nákaza. Lidé do 18 let totiž většinou nemají výraznější příznaky a v naprosté většině případů se tak vyhnou hospitalizaci. Podle starších statistik ÚZIS k polovině května byl s těžkým průběhem koronaviru hospitalizován v celém Česku jen jeden pacient do 18 let.

Děti tedy fungují hlavně jako přenašeči, kteří mohou nákazu roznést i do dalších kolektivů, kde se pak třeba může nakazit i člověk z rizikové skupiny, tedy například starší s chronickými nemocemi.

„V rámci různých komerčních táborů se rekreují děti klidně z celé České republiky, což může být problém. Na druhou stranu ale tábor není o moc větším rizikem než jakákoliv jiná akce, protože podle doporučení teď děti z tábora nikam nejezdí a nesetkávají se s nikým mimo kolektiv,“ dodává Nosková.

Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví se na letních táborech mají děti vyhýbat kontaktu s okolím, včetně výletů do míst, kde se koncentruje větší množství osob. Mezi každým turnusem se navíc ubytovací kapacity musí dezinfikovat a zůstat minimálně 24 hodin prázdné, aby různé skupiny nebo jejich věci nepřišly do kontaktu. Pokud se na táboře koronavirus objeví, musí být ukončen.

Na pořadu dne tak omezování táborů není. Případná opatření se budou týkat především povinnosti nosit roušky. Podle pražské hlavní hygieničky Jágrové by se tak například v hlavním městě mohla dále prodloužit povinnost nosit roušky v metru, nemocnicích a v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo čekárnách u lékaře. Pokud se situace nezlepší, mohla by se znovu zavést povinnost roušek ve všech druzích pražské MHD.

Reklama

Související témata:

Doporučované