Hlavní obsah
Online

Tři oběti a přes 150 nakažených v Itálii, Jižní Korea hlásí šestou oběť

Foto: Profimedia.cz

Italští carabinieri v severoitalském městě Vo' Euganeo, kde je kvůli šíření koronaviru zavedena karanténa.

Reklama

aktualizováno •

Počet lidí nakažených koronavirem v Itálii už překročil 150, nemocní jsou v pěti regionech na severu země, nejvíce, celkem 110 jich eviduje Lombardie. Úřady ruší veřejné nebo sportovní akce, pro více než 50.000 obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, platí úplná karanténa. Nemoci způsobené novým koronavirem podlehlo v pevninské Číně již celkem 2442 lidí. Celkově se novým koronavirem nakazilo už 76 936 osob.

Článek

Epicentrum epidemie, provincie Chu-pej, nahlásila za sobotu nárůst počtu nových případů, avšak mírně nižší počet nových úmrtí. Počet nových nemocných stoupl na 630 z pátečních 366. Počet mrtvých zde činil v sobotu 96, zatímco v pátek to bylo 106. Celkem v provincii Chu-pej zemřelo již 2346 lidí a celkový počet nakažených tam byl k sobotě 64 084.

Údaje svědčí podle čínských úřadů o tom, že se nákazu daří udržet v hranicích provincie Chu-pej. Ze sobotních 648 nových případů jich pouze 18 bylo zjištěno mimo tuto správní oblast, což je nejméně od chvíle, kdy začala být data před měsícem zveřejňována.

Obavy zdravotníků po celém světě nicméně vzbuzuje nárůst počtu nakažených za hranicemi Číny. Dalších 123 infikovaných dnes zaznamenala Jižní Korea. Celkově se tu nakazilo nemocí COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, už 556 lidí. Země současně hlásí už čtvrtého zemřelého, uvedly jihokorejské zdravotnické úřady. Přes 6000 lidí je nyní v karanténě.

Více než polovina nových případů v Jižní Koreji má podle úřadů spojitost s jedním kostelem v nejhůře zasaženém dvouapůlmilionovém městě Tegu. Zatím čtvrtou obětí je 61letá členka této farnosti, která se účastnila bohoslužeb a minulý týden byla na nový koronavirus pozitivně testována.

Znepokojivý je vývoj situace také v Itálii, kde na nemoc způsobenou novým koronavirem zemřeli již tři lidé a přes 150 se jich nakazilo. Pro více než 50.000 obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, platí úplná karanténa. Vláda zrušila všechny dnešní sportovní zápasy v regionech Lombardie a Benátsko, včetně tří utkání nejvyšší fotbalové soutěže. Na týden budou uzavřené všechny školy, ruší se veškeré veřejné akce a předčasně skončí i tradiční, turisty hojně navštěvovaný karneval v Benátkách.

  • Nejvíce nakažených mimo Evropu. Itálie uzavírá postižená města

    Podle nejnovějších údajů je nyní na celém světě 78 854 potvrzených případů nových koronavirů a 2 465 úmrtí. Nejvíce případů mimo Čínu je v Japonsku, 738 případů a 3 úmrtí (639 případů na výletní lodi Diamond Princess a 99 na souši). Jižní Korea momentálně podle CNN hlásí 602 případů a 5 úmrtí. V Itálii je nakažených lidí 132 a 2 úmrtí.

    V Itálii na nemoc způsobenou novým koronavirem zemřeli již dva lidé a více než 100 lidí se jich nakazilo. Vláda přistoupila k uzávěře nejvíce postižených měst a zrušila všechny dnešní sportovní zápasy v regionech Lombardie a Benátsko, včetně tří utkání nejvyšší fotbalové soutěže. Benátky kvůli koronaviru zrušily tradiční karneval.

  • Zastavena vlaková doprava mezi Rakouskem a Itálií

    Kvůli rostoucímu počtu nakažených novým koronavirem v Itálii je pozastavena vlaková doprava mezi Itálií a Rakouskem. Oznámily to podle agentury APA rakouské státní dráhy (ÖBB).

    Italské státní železnice Ferrovie dello Stato (FS) rakouským drahám sdělily, že ve vlaku směřujícím z Itálie do Rakouska se nacházejí dvě osoby s podezřením na nákazu koronavirem. Dráhy následně o situaci informovaly rakouské ministerstvo vnitra a úřady vjezdu vlaku do Rakouska zabránily.

  • Vlak z Benátek stojí na rakouských hranicích, na palubě jsou dvě podezření na koronavirus

    Rakousko na své území nevpustilo vlak z Itálie z obavy, že jsou na palubě dva nakažení. Vlak stojí aktuálně v Brennerském průsmyku, informuje stanice Sky News.

  • Druhého nakaženého hlásí Izrael

    Izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo druhý případ nákazy novým koronavirem v zemi. Muži, který cestoval na výletní lodi Diamond Princess a minulý týden se vrátil do Izraele, vyšel test na toto onemocnění pozitivně. První případ koronaviru byl oznámen v pátek. Tím byla žena, která se také vrátila z cesty na Diamond Princess, informuje CNN.

  • Arménie uzavírá hranici s Íránem

    Hranice zůstanou zavřené dva týdny, země také pozastaví letecké spojení s Íránem, oznámil stanici Al Arabiya arménský premiér Nikol Pashinyan.

  • Čínský prezident: Situace zůstává vážná a složitá

    Prezident Si prohlásil, že přijatá opatření jsou účinná, ale boj proti koronaviru je stále v kritickém stadiu. „Situace zůstává vážná a složitá,“ citovala jej státní televize. Připustil, že nákaza bude mít značný dopad na hospodářství i společnost, píše ČTK.

  • V Íránu přibylo patnáct nakažených

    Írán potvrdil 15 nových případů nákazy novým koronavirem, přičemž celkový počet stoupl na 43, obětí je zatím osm, informuje agentura Reuters. Většina nakažených je v šíitském muslimském svatém městě Qom. Obchodník z Qomu, který zemřel na virus, pravidelně cestoval do Číny, „Lety byly mezi oběma zeměmi pozastaveny, muž používal nepřímé lety,“ uvedl ministr zdravotnictví Saeed Namaki.

  • Izrael zvažuje umístit do karantény dvě stovky Jihokorejců

    Izrael může do karantény poslat až asi 200 návštěvníků z Jižní Koreje, u kterých jsou obavy z nákazy novým typem koronaviru. Ti by zamířili na vojenskou základnu v židovské osadě na okupovaném Západním břehu Jordánu, informoval v neděli zpravodajský server Ynet.

  • Počet nakažených v Itálii přesáhl 150

    Tři mrtvé a 152 infikovaných hlásí Itálie, čísla na tiskové konferenci uvedl šéf Civilní ochrany Angelo Borrelli. Nejvíce případů, celkem 110, eviduje severoitalská Lombardie, píše CNN.

  • Jižní Korea hlásí šestou oběť koronaviru

    Pacienta narozeného v roce 1961 léčila nemocnice ve městě Kjongdžu, uvedlo korejské ministerstvo zdravotnictví. Příčina smrti se prověřuje, ministertvo ji oznámí po zjištění zveřejní. Korea aktuálně eviduje 556 případů nákazy novým koronavirem.

  • V Británii přibyli další čtyři nakažení

    U čtyř pasažérů  lodi Diamond Princess původem z Británie byla zjištěna nákaza novým koronavirem, píše CNN. Pacienti byli přepraveni na speciální britskou kliniku, celkově Spojené království eviduje třináct potvrzených případů nákazy.

  • Eurokomisařka: Viry neznají hranic

    „Viry neznají hranic, pouze prostřednictvím globální spolupráce a koordinace budeme schopni omezit šíření viru COVID19. Chtěla bych poděkovat Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí a Světové zdravotnické organizaci za úzkou spolupráci a jejich úsilí o podporu koordinované reakce EU,“ napsala na twitter eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

  • Itálie hlásí třetí oběť

    Starší pacient, který byl pozitivně testován na nový koronavirus, v neděli v Itálii zemřel. Pacientovi byla už dříve diagnostikována rakovina.

  • Do karantény míří loď s migranty u Sicílie

    Italské úřady umístily do karantény loď s migranty u břehů Sicílie, oznámilo v neděli italské ministerstvo vnitra. Na palubě plavidla The Ocean Viking je podle organizace Lékaři bez hranic 274 migrantů. Ti společně s posádkou lodi zamířili do karantény ve městě Pozzallo na Sicílii, informuje CNN. Počet osob nakažených novým koronavirem dnes v Itálii přesáhl hranici 130.

  • Zemřel japonský pasažér z lodi Diamond Princess

    Osmdesátiletý Japonec, který byl dříve na palubě výletní lodi Diamond Princess, zemřel na zápal plic, uvedlo japonské ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet úmrtí pasažerů lodi se tak zvýšil na tři. Ministerstvo nezveřejnilo, zda byl muž pozitivně testován na nový koronavirus, píše CNN.

    Japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató se omluvil za postup úřadů při propouštění cestujících považovaných za zdravé. Ve středu se z lodi společně s ostatními zdravými lidmi dostala šedesátiletá cestující, která tam strávila 14 dní v karanténě. Po návratu však měla pozitivní testy v prefektuře Točigi.

  • Pákistán uzavřel hranici s Íránem

    Pákistán dočasné uzavřel hranici s Íránem, aby tak zamezil dalšímu šíření nového typu koronaviru, informuje CNN. Vláda nechala na hranici s Íránem postavit polní nemocnici, která má kapacitu přes sto lůžek. Hranice mezi oběma státy měří přes 900 kilometrů.

  • Afghánistán testuje tři osoby na nákazu koronavirem

    Všechny tři osoby pochází z provincie Herat a nedávno se vrátily z Íránu, který už eviduje první nakažené koronavirem. Krevní testy pacientů zamíří do laboratoře v Kábulu, informuje CNN. V případě potvrzení nákazy by se jednalo o první případy nového koronaviru v Afghánistánu.

  • Benátky ruší slavný karneval

    Úřady zrušily letošní benátský karneval z důvodu epidemie nového typu koronaviru v severní Itálii. Informaci v neděli oznámil benátský guvernér. Do 1. března jsou zakázána veřejná shromáždění, prohlásil guvernér Luca Zaia, což znamená, že se karneval neuskuteční. Uzavřeny jsou také školy, univerzity a muzea. „Žádáme o spolupráci všech občanů. Není to snadná situace. Ale s údaji, které máme, můžeme stále doufat, že dalšímu šíření zamezíme,“ cituje Zaiu americká CNN. V regionu je hlášeno 25 případů nákazy, z toho dva v Benátkách.

  • Kuvajt zakáže vstup do země lodím z Íránu

    Kuvajt zakazuje vstup do země lodím z Íránu, které přijíždějí do přístavů Shuaiba, Doha a Shuwaikh, a to kvůli obavám z nového koronaviru, informovala kuvajtská tisková agentura KUNA.

    „Jedná se o preventivní opatření přijatá k zabránění proniknutí viru do Kuvajtu,“ uvedl generální ředitel kuvajtského přístavního úřadu Youssef Abdullah Sabah Al-Nasser Al-Sabah.

Reklama

Hlavní zprávy