Hlavní obsah

Nedávají nám informace a chytrá karanténa nestačí, zlobí se hejtman z hnutí ANO

Foto: Profimedia.cz

Hejtman Ivo Vondrák byl na páteční tiskové konferenci několikrát překvapený. Nedostáváme informace, uvedl pro Seznam Zprávy. (Ilustrační snímek)

Reklama

Během páteční tiskové konference hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) nevydržel a pustil se do hádky s představitelkami krajské hygienické stanice.

Článek

V Moravskoslezském kraji byla náhle zavedena přísná opatření, protože podle Ministerstva zdravotnictví a hygieniků se nákaza koronavirem začíná v regionu šířit komunitně.

Tamního hejtmana vývoj zaskočil, a tak se podobně jako při rozšíření nákazy v karvinských dolech dostal do sporu s místními hygieniky a epidemiology.

Kritizuje je, že mu neposkytují dostatek informací a že jejich krokům nerozumí. Že mu v kraji „padají nakažení z čistého nebe“, prý v pátek slyšel poprvé.

Na tiskové konferenci jste uvedl, že některým opatřením krajské hygienické stanice nerozumíte. Už vám to vysvětlili?

Moc ne. Já, ale ani pan Dušek (Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS pozn. red.) v datech nevidíme nějaké radikální a zásadní změny. Takže pro mě to bylo dost překvapivé. Očekával jsem nějaké zpřísnění. Mělo být zavedeno v oblasti dopravy. Myslím si, že jezdit bez roušky v hromadných dopravních prostředcích, když jedete z Karviné, není úplně ideální. Tam jsem se za to přimlouval, stejně tak za přísnější hygienická opatření v podnicích. Ale zbytku jsem neporozuměl. Bylo to velmi překvapivé.

V čem vás to tak překvapilo, když jste nějaké zpřísnění očekával?

Pořád to bylo všechno v klidu a najednou děláme tato preventivní opatření.

Na tiskové konferenci to vypadalo, že si příliš s krajskou hygienickou stanicí nerozumíte. Jak vůbec hodnotíte spolupráci?

Dochází k jakési divergenci (oddalování, rozcházení - pozn. red.), kdybych to měl nazvat matematicky. V době nouzového stavu jsme spolupracovali perfektně a po ukončení nouzového stavu se ta situace začala zhoršovat.

Tlačili jsme na to, aby bylo plošně otestované OKD. To se nestalo. Pak se zavedlo nějaké plošné testování pomocí rychlotestů, to jsme také nepochopili.

Ale největší problém je nedostatek informovanosti. Krajská hygienická stanice nám nedodává informace a data. Už jsem to dokonce urgoval u hlavní hygieničky, je to třeba napravit. Máme na starost celý zdravotní systém. Když nemáte tyto informace, je to problém. V chytré karanténě, odkud čerpám informace, nemáte dostatek informací o klastrech, které jsou zdrojem nákazy. To se z celkových dat vytrácí. Dnes ten problém vyvrcholil.

Budete se to teď snažit nějak změnit?

Už snad hlavní hygienička vydala nějaké opatření. Od včerejška nebo předvčerejška mi začala chodit data, kde jsou podrobnější informace. Rozumím ochraně osobních dat. Takže nechci znát konkrétní osoby, ale chci znát zdroj nákazy. To se nějak rozhýbalo. Tvrdím ale, že krajská hygienická stanice musí mít více lidí, že to není schopná zvládat.

Když zaznělo, že někteří nakažení „padají z čistého nebe“, neznamená to, že se už ztratila v kraji nad situací kontrola?

To jsem dneska slyšel poprvé. To mě překvapilo. O tom neví nic ani Ústav zdravotnických informací a statistik. Že se objevila lokální ložiska, to jsem věděl. Že jich bylo pět, o tom jsme se bavili na bezpečnostní radě kraje. V některých ložiskách šlo ale hodně o lidi z Polska. Čili to není nic, co bych považoval za zásadní, i když je to vždycky nepříjemné. Objevil se jeden nakažený v Bruntále, ale bylo řečeno, že jde o pendlery z Polska…

Ale epidemiologové rozhodli a snad k tomu mají dostatek důvodů a mohou to doložit. Překvapilo mě to.

Reklama

Doporučované